Besöksmål i Österbotten

Inlägget uppdaterat 15.6.2021.

Eftersom detta väl kommer att gå till historien som hemesterns och närturismens sommar så tänkte jag dra mitt strå till stacken och tipsa om en del besöksmål i min närregion. I detta inlägg koncentrerar jag mig alltså på besöksmål i Österbotten på den finländska västkusten. Syftet är inte att ge en heltäckande bild av vad Österbotten har att erbjuda, utan att samla en del inlägg jag skrivit tidigare kompletterat med andra länkar och tips.

Sydösterbotten

Vi börjar söderifrån, och alla de tre sydösterbottniska kommunerna Kaskö, Närpes och Kristinestad är väl värda ett besök.

Som före detta kasköbo så klappar mitt hjärta förstås lite extra för Kaskö. Finlands minsta stad, en vacker trähusstad vid havet, där man verkligen inte behöver trängas. Vill man njuta av vackra miljöer utan att träffa mycket människor, åk hit! Mer om Kaskö har jag skrivit här.

Grannstaden Kristinestad är också en vacker och lugn trähusstad, Finlands enda cittaslow-stad. Bland annat Lähtöportti och Matkasto har skrivit om Kristinestad på finska, och själv har jag skrivit om Tegelbruksbacken-Norrfjärdens naturstig i Kristinestad samt Varggrottan och Bötombergen. Mer info finns på visitkristinestad.fi.

I Kristinestad hittas en av Finlands smalaste gator, nämligen Kattpiskargränd.

Närpes är känt för sina växthus och tomater, och ett besök till växthusrestaurangen Lind’s kök kan vara en intressant upplevelse. Staden är också känd för sin sommarteater som nästan varje år spelas vid vridläktaren i Öjskogsparken. Mer info om vad man kan se och göra i Närpes hittas på visitnarpes.fi.

Vasaregionen

På väg norrut mot Vasa lönar det sig att göra en avstickare till Bergö i Malax skärgård. Till denna skärgårdsidyll tar man sig med färja, och mer om min utflykt till Bergö sommaren 2019 har jag skrivit här.

I Vasa finns mycket att se och göra. Flera olika muséer, restauranger, stränder och aktiviteter av olika slag. Kanske ta en tur till någon av stadens loppisar, eller varför inte gå en vandringsled, till exempel Molnträskets naturstig eller Edvinsstigen. Sommartid kan det vara trevligt med en skärgårdskryssning till Jannes Saloon, som vi gjorde sommaren 2019. Tips på olika restauranger har jag skrivit här, här och här. För mer heltäckande information om vad Vasa har att erbjuda lönar det sig att besöka visitivaasa.

Vasa torg under corona-tiden. Vanligtvis är det nog lite mer liv och rörelse, speciellt sommartid.

Korsholm är grannkommun till Vasa, och också där finns flera naturstigar, till exempel Iskmo-Jungsund vandringsled och naturstigen Bodvattnet runt. Den sist nämnda finns i Kvarkens världsnaturarv, och på vägen dit kör man också över Finlands längsta bro, Replotbron. Mer info om Korsholm finns här.

Norr om Vasa

Också norr om Vasa finns många vackra sommarstäder, till exempel Jakobstad och Karleby där det i båda finns vackra trähusmiljöer. Karleby besökte vi sommaren 2020, och detta har jag skrivit om här. Också Lähtöportti har skrivit om Karleby och Jakobstad på finska här och här. En annan som skrivit om de norra delarna av Österbotten är Mariasmemoarer, som ger många bra tips till dessa områden här och här.

Till sist vill jag ännu tipsa om Facebook-gruppen Resa i Finland – närturism och utflyktstips, där det finns om besöksmål såväl I Österbotten som i övriga Finland.

Vilka ställen har du besökt eller skulle du vilja besöka i Österbotten? Har du andra tips om besöksmål i Österbotten utöver de ovan nämnda?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *