Sommarutflykt till Tavastehus

Tavastehus är en stad som jag många gånger åkt förbi med tåg eller bil, men aldrig besökt. Eftersom den ligger på ett passligt avstånd från vår sommarstuga har jag dock flera somrar haft i tankarna att man kunde besöka den. I år gjorde vi slag i saken och besökte Tavastehus som första destination under vår lilla sommar-roadtrip. I detta inlägg ska jag således berätta lite mer om vad vi såg och gjorde i staden.

Utebadet vid Ahvenisto

Detta var vårt första stopp i Tavastehus och vi hittade stället av en slump då vi körde runt och fördrev lite tid i väntan på att det ställe vi egentligen tänkt besöka (nästa punkt) skulle öppna. Det visade sig att utebadet byggts för OS 1952, och att det då tävlats i simning inom modern femkamp där. Utebadet har senare restaurerats och är nu öppet för besökare mot inträdesavgift. Intill badet finns också en liten sjö, lekplats och vandringsled. Ett riktigt trevligt ställe sist och slutligen, och det lockade faktiskt lite att ta ett dopp i sjön i värmen. Men vi stannade inte så länge denna gång, utan fortsatte vidare till nästa stopp.

Tiiriskosken tehdas

Nästa stopp var Tiiriskosken tehdas, som ligger ungefär 7 kilometer utanför Tavastehus centrum. Stället består av en gammal ladugård, som gjorts om till café och inredningsbutik. I caféet bjuds det bland annat på sallader och på belgiska våfflor gjorda på mjöl av bondbönor som odlats där på stället, och i inredningsbutiken kan man förutom inredningsprylar t.ex. köpa bondbönsmjölet och andra matprodukter. På gården finns också djur så som kor, hönor, hästar och får som man kan gå runt och titta på. Ett riktigt mysigt ställe på landet, och våfflorna var jättegoda!

Sibelius födelsehem och Sibeliusparken

Väl inne i Tavastehus centrum besökte vi först Sibelius födelsehem. Jean Sibelius föddes år 1865 och bodde sina 20 första år i Tavastehus. I huset där han föddes och växte upp finns numera ett litet museum som presenterar hans barndom. Muséet var inte så stort, men det var ändå helt intressant att se var han växt upp.

Sibelius var synlig på flera olika ställen i staden, för då vi vandrade iväg från födelsehemmet gick vi förbi Sibeliusparken. Där fanns en staty av Sibelius, och ur högtalare strömmade musik.

Tavastehus slott och fängelsemuséet

Den sevärdhet som Tavastehus kanske är mest känt för är slottet. Det ligger alldeles individ centrum så efter att ha bekantat oss med Sibelius fortsatte vi vår promenad mot slottet. Vi gick inte in i slottet, utan gick endast runt och beundrade det utifrån.

På samma område finns också Finlands största fängelsemuseum som säkert också hade varit intressant att besöka. Men på grund av coronarestriktioner var det ganska lång kö, så vi orkade inte börja köa i värmen.

Karlberg

Följande dag besökte vi naturområdet Karlberg (Aulanko på finska), som ligger ca 6 km utanför centrum. Området i sin helhet är ganska stort och omfattar bland annat hotell, golfbanor och vandringsleder. Vi besökte dock endast utsiktstornet och utsiktsplatsen intill det. Tyvärr var själva tornet stäng pga. restaurering, men vyerna var vackra också från utsiktsplatsen. Det sägs att Sibelius inspirerats av dessa vyer då han komponerade Finlandia.

Vanö gård

Vanö gård (eller Vanajan linna som det heter på finska) är också ett tidigare slott. Numera finns där hotell- och restaurangverksamhet, och i anslutning till hotellet också en av Finlands mest kända golfbanor. Så är man intresserad av golf så är Tavastehus ett utmärkt besöksmål!

Boende

I Tavastehus finns några olika hotell (t.ex. två olika Scandic-hotell, ett Sokos-hotell och också ett mer lokalt hotell) samt också förstås diverse olika billigare boendealternativ. Eftersom det blivit så lite hotellövernattningar på sistone så valde vi denna gång ett av de dyrare alternativen, nämligen Sokos-hotellet. Det var ett typiskt Sokos-hotell som var snyggt, lugnt, luftkonditionerat och hade bra frukost. Till frukosten skulle man boka tid på förhand, så det blev ingen trängsel och kändes coronasäkert. Ett extra plus för hotellets vackra läge invid sjön.

Restauranger

Det verkade finnas många trevliga restauranger i staden, men vi kom till Tavastehus på en söndag och märkte till vår besvikelse att många restauranger var stängda på söndagar, trots att det var mitt i juli. Vi gick således och åt middag till en av de få restauranger som hade öppet, nämligen Popino. Men det var inte alls ett dåligt val, utan maten var god och hade ett överkomligt pris. En drink i hotellbaren fick sen avsluta kvällen.

Intryck av Tavastehus

Tavastehus var kanske en lite mindre stad än jag hade väntat mig, men passlig för ett så pass kort besök som vi gjorde i där. Och hade vi haft mer tid hade vi ju kunnat besöka något fler museum eller t.ex. gå en vandringsled vid Karlberg. Då vi besökte staden var det jättevarmt och att dessutom behöva ha munskydd på alla ställen inomhus gjorde inte saken bättre. Så utan dessa två faktorer kanske man skulle ha orkat se ännu mer. Men tyckte ändå vi hann med det jag hade räknat med under vårt besök. Det jag gillade mest med staden var läget vid sjön och de många broarna, de fick mig nästan att tänka lite på Stockholm. Så summa summarum, en trevlig liten sommarstad!

Mer om Tavastehus kan du läsa på stadens webbplats.

Har du varit i Tavastehus? Vad tyckte du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *