Somriga dagar i Lovisa

Jag fick upp ögonen för Lovisa då jag läste om staden i den finskspråkiga resetidningen Mondo i våras. Det verkade som en trevlig liten sommarstad och jag tänkte att det kunde vara ett möjligt besöksmål i sommar, och så blev det också. I mitt förra inlägg skrev jag ju att vi besökt Tavastehus, så därifrån fortsatte vi sen alltså till Lovisa. I detta inlägg ska jag berätta mer om staden och vilka ställen vi besökte där.

Malmgård

För ölkännare är säkert märket Malmgård bekant. Malmgårds byggeri och slott ligger en bit utanför Lovisa centrum, och detta blev vårt första besöksmål där. På området finns alltså ett slott, som är ett privatägt hem och har öppet för förhandsbeställd grupper sommartid. Också bryggeriet ordnar förevisningar och ölprovningar för förhandsbeställda grupper. Gårdsbutiken som säljer öl och matprodukter som producerats på gården är dock öppen dagligen, så det var alltså denna vi besökte. Några öl och nässelpasta följde med oss hem därifrån.

Malmgårds gårdsbutik.

Lovisa centrum

Precis som då vi var i Tavastehus så var också detta en mycket varm dag, så då vi kom till Lovisa centrum for vi först till vårt boende (som jag skriver mer om längre ner) och vilade lite. Då vi samlat krafterna begav vi oss ut på en lite promenad i Lovisa centrum. Vi följde Antti Helins råd i detta inlägg och parkerade bilden vid kyrkan.

Lovisa kyrka.

Därifrån gick vi först förbi torget och Rådhuset.

Torget och rådhuset.

Och sen promenerade vi längs Drottninggatan söderut genom de mysiga gamla trähuskvarteren. På vägen stötte vi också på tänkvärda ordspråk på två svenska och finska på gatan, och vackra målningar.

Det sötast bibliotek jag sett.
Drottninggatan.
Salttorget.

Från Salttorget fortsatte vi promenaden ner mot vattnet till Skeppsbron. Där fanns förutom en gästhamn många mysiga små bodar.

Sen promenerade vi vidare längs Mariegatan och såg fler mysiga trähus.

Mariegatan.
Mariegatan.

Efter detta var det dags för ett cafébesök, som jag skriver mer om längre ner. Innan vi avslutade vår rundtur i Lovisa gick vi ännu via Sibeliushuset. Detta är ett trähus där Sibelius farmor bodde, så han hälsade på henne där och komponerade också sin Kullervo-symfoni där. Intill Sibeliushuset finns också en liten park med en staty av Sibelius. I mitt förra inlägg skrev jag ju att Sibelius föddes i Tavastehus, men det visade sig alltså att han också hade en koppling till Lovisa.

Sibeliushuset.

Utsiktstornet Kukkustenen

I Lovisa finns ett utsiktstorn som i olika sammanhang kallats för Finlands vackraste utsiktstorn. Senare på kvällen besökte vi detta. Det var faktiskt vackert och annorlunda än alla andra utsiktstorn jag besökt. Fastän det inte såg så högt ut så var det ändå fin utsikt därifrån. Och garanterat coronasäkert, inga andra besökare var på plats samtidigt som vi!

Utsiktstornet Kukkustenen.
Utsikten från tornet.
Utsikten från tornet.

Strömfors bruk

Då vi följande dag lämnade Lovisa så styrde vi kosan mot Strömfors bruk, ca 20 km österut från Lovisa centrum. På det gamla bruksområdet finns muséer, hantverksbutiker, caféer, en sommarteater och en kyrka. Vi vandrade runt i de små bodarna, tog del av brukets historia i Bruksmuséet och avslutade besöket med nygräddade munkar vid ett café. Området var mysigt och idylliskt, men aningen mindre än jag hade väntat mig. Alla affärer och restauranger var i och för sig inte heller öppna den dagen vi var där.

Det idylliska Strömfors bruk.
Restaurang Brukskvarnen (som inte var öppen då vi var där).
Inne i bruksmuséet.
Inne i bruksmuséet.
Kyrkan.

Boende

Utbudet på övernattningsmöjligheter är inte stort i Lovisa, men så är ju inte själva staden särskilt stor heller. Där fanns nog ett hotell i centrum och också några andra alternativ, men vi tyckte Willa Björksten i anknytning till campingen verkade mysigast. Och det visade sig också vara ett riktigt trevligt övernattningsställe. Vi hade valt en bungalow med tillgång till eget badrum, men i huvudbyggnaden fanns också rum med delat badrum och kök. Vårt rum var vacker inrett, rent och snyggt. Frukost ingick inte i priset, men man hade kunnat beställa en take away -frukost från campingens café. Vi hade ändå tagit med oss egen frukost eftersom det fanns ett litet kök i bungalowen.

Till vår bungalow gick man in via dörren längst till höger.
Rummet.
Ett litet kök.

Campingområdet var vackert beläget vid havet, och man hade både kunnat hyra bastun och ta ett dopp på den lilla sandstranden. Bara ett stenkast bort från campingen fanns också en lite större sandstrand.

Vy från campingen.
Lovisas allmänna simstrand Plage.
Omklädningshytter vid simstranden.

Restauranger

Trots att Lovisa inte är så stort så fanns där några olika restauranger och caféer, varav vissa tyvärr var stängda på måndagar då vi var där. Bland annat Tuhannen tuskan kahvila som jag hade läst om på förhand och tänkt att vi kunde besöka var stängt. Men det gjorde egentligen inget, för istället besökte vi Favorit Cafe & Tea som visade sig vara riktigt mysigt och hade bra utbud av både salta och söta bakverk. Vi åt jättegod laxpaj med iste som svalkade i värmen på den trevliga gården.

Intryck av Lovisa

Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig av Lovisa på förhand, för även om jag läst mycket positivt om staden så läste jag också några blogginlägg enligt vilka det verkade som att det inte finns så mycket att se där. Men är man själv från Finlands minsta stad Kaskö så kan man inte låta bli att bli förtjust också i Lovisa. Visst, det fanns kanske inte jättemycket sevärdheter och aktiviteter, men jag tyckte det var ett mysigt och avslappnat ställe, utan trängsel. Hade man tillbringat längre tid där kanske man hade hunnit få tråkigt, men för vårt korta besök var det perfekt! Så rör man sig i östra Nyland kan man nog bra vika in till Lovisa en sväng 🙂

Mer om Loviisa kan man läsa på till exempel visitlovisas webbplats, samt i de finskspråkiga bloggarna Matkasto och Fiftyfifty.

Har du varit i Lovisa? Vad tyckte du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *