Kroatien hösten 2017 del 1: Dubrovnik

Då man inte kan resa får man nöja sig med att minnas tillbaka till tidigare resor (även om det finns en risk att detta framkallar en otrolig resfeber). Tänkte nu se tillbaka på en resa som jag och sambon gjorde till Kroatien för några år sedan, närmare bestämt hösten 2017. Under en veckas tid i slutet av oktober gjorde vi då en rundresa Dubrovnik-Korcula-Split. I detta inlägg berättar jag om den första delen av resan, alltså Dubrovnik.

Resan började med att vi tog tåget från Vasa till Helsingfors-Vanda flygplats, där vi övernattade på Forenom hostel Vantaa Aviapolis alldeles intill flygfältet. Detta var ett passligt budgetalternativ då man bara behövde en säng att sova i och inga desto mer bekvämligheter, och smidigt att kunna promenera direkt till flygfältet till det tidiga morgonflyget.

Flyget avgick alltså tidigt på morgonen och vi flög med Norwegian till Dubrovnik. Framme i Dubrovnik steg vi på en buss för att ta oss den ungefär 20 km långa vägen från flygfältet in till staden. Vi steg av intill gamla stan eftersom vi hade bokat en lägenhet, Apartment Paula, där i närheten. Värden var inte helt klart med städningen då vi anlände, men tog glatt emot oss och bjöd på öl på den soliga terassen. Inte helt fel att börja vistelsen i Dubrovnik på detta sätt!

Lägenheten var trevlig även om den var ganska liten, men där fanns allt man behövde för några nätters vistelse.

Vi tillbringade en hel dag och två halva dagar i Dubrovnik, och under denna tid promenerade vi runt och bekantade oss med gamla stan och dess omgivningar. Den muromringade stadskärnan var intressant och vacker med sina smala gränder och blankpolerade stenar. Olik de flesta andra städer jag besökt. Det var bara lite synd att det var rätt mycket folk fastän det inte ens var högsäsong.

Pile-porten, dvs. en av ingångarna till gamla stan.
Vyer som kanske är bekanta för någon från Game of Thrones.
Stadsmuren från andra sidan.

Vi såg också många katter.

Och tog en promenad till hamnen som låg en bit utanför stadskärnan.

Den sista dagen i Dubrovnik regnade det. Det hade kanske inte gjort något om det inte skulle ha varit så att vi var tvungna att lämna vår lägenhet vid lunchtid, och inte riktigt visste vart vi skulle ta vägen medan vi väntade på att färjan till ön Korcula skulle avgå. Vi försökte gå in i olika muséer och affärer för att undvika att bli alltför genomblöta, men tror att det dessutom var söndag så att det mesta vi skulle ha varit intresserade av inte var öppet.

Mot kvällen slutade det sen regna, men blåste istället upp till storm, så vi hann bli lite oroliga om båten skulle avgå. Hur det gick får ni läsa om i nästa inlägg!

Har du varit till Dubrovnik? Vad tyckte du om staden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *