Kroatien hösten 2017 del 2: Korčula

I mitt senaste inlägg berättade jag om första delen av vår Kroatien-resa hösten 2017, nämligen Dubrovnik. Därifrån skulle resan fortsätta till staden Korčula på ön med samma namn. Som jag nämnde tidigare så hade det alltså vid det laget blåst upp till storm, men till all lycka kunde katamaranen ändå avgå. Färden blev dock inte så lugn och harmonisk som jag hade föreställt mig, utan ganska guppig.

Att förflytta sig havsvägen mellan olika öar i Kroatien är annars enkelt. Det största färjbolaget heter Jadrolinija, men det finns också andra bolag, som det går att läsa om t.ex. här. Eftersom vår resa inföll så pass sent på hösten så var utbudet av färjturer begränsat, men Kapetan Luka erbjöd en tur som passade in i vårt schema.

Båtturen från Dubrovnik till Korčula tog ungefär två timmar. Då vi stigit i land promenerade vi till boendet som vi hade bokat, ett rum vid Apartments & Room Nina. Vi fick igen ett vänligt bemötande, och det bästa fick vi ta del av nästa morgon då vi åt en välsmakande frukost på deras takterass. Detta var det enda boendet under vår resa där frukosten ingick, och det visade sig vara så värt det. Härligt att få äta mandariner direkt från deras eget mandarinträd till frukosten.

Liksom i Dubrovnik så tillbringade vi också i Korčula två nätter, alltså en hel dag och två halva. Staden Korčula visade sig vara en mysig liten stad, som ett Dubrovnik i miniatyrformat. Här märktes det ganska tydligt att säsongen började vara inne på slutrakan, för många restauranger och affärer hade redan stängt för säsongen så staden kändes nästan lite öde. Här behövde man inte trängas på samma sätt som i Dubrovnik.

Precis som Dubrovnik var stadskärnan omringad av en mur.

Det blåste ganska ordentligt under våra dagar på ön, så något strandliv var det inte tal om (skulle kanske inte annars heller ha varit aktuellt den här tiden på året), men vi besökte en strand med små runda stenar istället för sand.

I Kroatien serveras mycket fisk och skaldjur, och i Korčula upptäckte jag risotton! Mina tidigare upplevelser av risotto var någon form av torr risblandning som vi fick i skolan, men här åt jag en alldeles underbart god räkrisotto. Så efter det har risotton också blivit en bestående del av menyn här hemma.

Den tid vi tillbringade i Korčula räckte bra till för att upptäcka den lilla staden. Men hade man haft mer tid kunde man förstått ha sett sig runt mera på andra områden på ön. För oss väntade dock nu resans sista etapp, nämligen Split. Mer om detta i nästa inlägg!

Har du varit i Korčula? Vad tyckte du i så fall?

2 reaktioner till “Kroatien hösten 2017 del 2: Korčula”

  1. Ja vi var ju också till Korčula, som du vet :), sensommaren 2016 om jag minns rätt. Mysigt boende, trevlig passligt stor stad, god mat är mina främsta minnen! Ett glas vin gjort på lokala druvan Grk är ett måste för den vinintresserade! Något som också var minnesvärt var vår dagtripp till den mysiga byn Lumbarda på spetsen av ön. Sedan måste jag bara tipsa alla dykintresserade som funderar på att dyka i Kroatien om att uppsöka Dupin dive centre i Korčula!

    1. Jo minns att ni också var dit 🙂 och började faktiskt fundera då jag skrev inlägget om ni månne besökte andra ställen på ön också än själva staden Korčula. Men Lumbarda låter trevligt, skulle säkert ha varit intressant att se sig runt mer på ön 🙂 Och säkert härligt att dyka i de där klara vattnen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *