Kroatien hösten 2017 del 3: Split

I de två senaste inläggen har jag berättat om de två första etapperna på vår Kroatien-resa hösten 2017, nämligen Dubrovnik och Korčula. Efter detta var det dags för resans sista destination Split, som jag ska berätta om i detta inlägg.

Till Split anlände vi alltså med båt från Korčula. Vid det laget blåste det inte längre så hårt, så färden blev lite lugnare.

Vyn som mötte oss då vi anlände till Split.

Då vi kommit fram promenerade vi till vårt boende som också här var en lägenhet, Dalmatian house. En snygg och mysig liten lägenhet, och ägaren tog emot oss och berättade mycket ivrigt och utförligt om stadens sevärdheter, samt gav också några restaurangtips.

Sedan begav vi oss ut för att upptäcka staden. Först styrde vi stegen mot en av de största sevärdheten i Split, Diocletanius palats. Detta används dock inte längre som palats, utan innanför palatsets väggar har en hel stadsdel byggts upp, gamla stan.

Utanför gamla stan fanns en staty föreställande en kroatisk biskop från 900-talet, Gregorius av Nin. Enligt legenden ska det bringa lycka att massera statyns tå, och därför är den också mycket nött.

Sen vandrade vi upp på berget Marjan, varifrån det var en fin utsikt ut över staden.

Sen promenerade vi ännu längs strandpromenaden Riva tillbaka till lägenheten.

På kvällen var vi och åt till en restaurang på en liten gränd i gamla stan, som vår hyresvärd tipsade om. En originell liten restaurang med handskriven meny. Den hade vi nog inte hittat på egen hand!

Detta var vår sista dag på resan, och följande dag väntade resan hem. Vi tog en buss från Split till flygfältet, varifrån Norwegian tog oss tillbaka till Finland igen. Nu passade tågtidtabellerna bättre, så vi kunde ta tåget upp till Vasa direkt. Det hade varit en riktigt lyckad resa, och Kroatien var definitivt värt ett besök!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *