Tiilitehtaanmäen-Pohjoislahden luontopolku Kristiinankaupungissa

Kuten mainitsin edellisessä postauksessani, kävimme Kristiinankaupungissa myös luntopolulla. Tämä oli Tiilitehtaanmäen-Pohjoislahden luontopolku joka sijaitseen aivan Kristiinankaupungin keskustan läheisyydessä. Vehreän kasvillisuuden ja kapeiden polkujen ansioista tämä oli kyllä yksi viihtyisimmistä luontopoluista, joissa olen käynyt!

Reitin voi aloittaa kolmesta eri paikasta, joko jommasta kummasta Pohjoislahden puoleisista parkkipaikoista, tai Tiilitehtaanmäen parkkipaikalta Tiukantien vierestä. Kokonaispituus päästä päähän on noin 5 km. Jos kulkee koko reitin päästä päähän voi joko mennä samaa reittiä takaisin, tai kiertää keskustan kautta. Reitti näkyy alla olevassa kuvassa, ja tarkemman kartan saa esille jos klikkaa ”Pohjoislahden lunotopolku”-linkkiä tällä sivulla.

Me aloitimme Tiilitehtaanmäen parkkipaikalta (kartan alalaidassa), kävelimme noin reitin puoliväliin ja käännyimme sitten takaisin. Kuljimme sinistä reittiä pitkin, joka oli selkeästi merkitty sinisin merkein puihin.

Polku oli helppokulkuinen vaikkakin useimmiten aika kapea. Paikoitellen kasvillisuus levisi polulle, joten pitkät housut olisivat olleet paremmat kuin ne lyhyet mitä minulla oli.

Myös vettä ja laitumia näimme reitin varrella, hyvällä tuurilla voi jopa nähdä lampaita.

Reitin kohokohta oli riippusilta Tiukan joen yllä, joka sijaitsee suurin piirtein reitin puolivälissä. Sen lähettyvillä on myös grillipaikka ja kuivakäymälä.

Maisema sillalta.

Mukava pieni kävely siis ja saimme melkein olla yksin, ainoastaan kaksi muuta porukkaa tuli vastaan. Koska luontopolku sijaitsee niin lähellä Kristiinankaupungin keskustaa, sen voi helposti yhdistää vierailuun kaupungissa!

Susiluola ja Pyhävuori Kristiinankaupungissa

Loma on alkanut ja ensimmäiset päivät olemme viettäneet kotiseuduillamme, siis Kaskisissa ja Kristiinankaupungissa. Ja vaikka olemme siellä varttuneet niin sieltä löytyy edelleen uusia käyntikohteita. Tällaisia olivat minulle esimerkiksi Susiluola ja Pyhävuori, joissa kävimme eilen.

Susiluola

Susiluola sijaitsee noin 18 km Kristiinankaupungin keskustasta, lähellä Karijoen kuntaa. Luola muodostuu kallioraosta, ja siitä tuli suosittu käyntikohde vuoden 1996 jälkeen kun siellä tehtiin löydöksiä jotka mahdollisesti ovat peräisin paleoliittiseltä ajalta, eli noin 120 000-130 000 vuoden takaa. Nämä ovat siinä tapauksessa ainoat Pohjoismaista löydetyt jäännökset neanderthalinihmisistä.

Luolaan pääsee noin 400 pitkän polun kautta, ja vaikka se ei ole pitkä niin siinä ehti jo pulssi hieman kohota koska maasto oli melko haastavaa ylämäkeä. Perillä luolan luona itse aukko on suojattu rautaverkolla, mutta siitä pystyy kuitenkin kurkistamaan sisään luolaan, vaikka siellä ei paljoa nähtävää tällä hetkellä ollutkaan.

Polku luolalle.
Susiluola ulkoapäin.
Luola sisältä.

Tosin siitä on kiistelty jos löydökset tosiaan ovat peräisin neanderthalinihmisistä, mutta jos näin on niin sehän on aika jännää 🙂 Tästä voi lukea lisää susiluolasta, ja myös tästä uutisartikkelista.

Luolakäyntimme jälkeen jatkoimme viitoitettuja polkuja pitkin Susiluolan näköalatornille, mistä näki Kaskisiin asti.

Näköalatorni.
Näköala tornista, joka oli todellisuudessa kauniimpi kuin tässä kuvassa.

Ohitimme myös kivipellon, ns. pirunpellon.

Pyhävuoren ulkoilualue

Susiluolan jälkeen jatkoimme matkaa autolla noin 4 km Pyhävuoren ulkoilualueelle. Siellä on talviaikaan laskettelurinne ja hiihtolatuja, ja kesäaikaan eri pituisia vaellusreittejä. Siellä on myös pieni järvi hiekkarantoineen lämpimiä kesäpäiviä varten, ja nuotipaikkoja jos nälkä yllättää.

Järvi ja hiekkaranta.

Talviaikaan siellä on myös ravintola, mutta se oli nyt kiinni. Samassa rakennuksessa on myös ollut näyttely Susiluolan tutkimuksista, mutta sinnekään ei nyt päässyt. Ravintolarakennuksen yhteydessä olevaan näköalatorniin pääsi ainakin kiipeämään, ja sieltä näkyi suurin piirtein samat kauniit maisemat kuin Susiluolan näköalatornista.

Näköalatorni ja ravintola.

Tällä kertaa emme käyneet millään vaellusreitillä, vaan kiertelimme ja tutustuimme ainoastaan alueeseen. Pyhävuori on Pohjanmaan korkein kohta, joten sieltä oli kauniit näkymät.

Kuten monessa muussa samankaltaisessa paikassa niin siellä on myös uudet kuntoportaat.

Oli mielenkiintoista nähdä muutamia uusia paikkoja lähiympäristössä, ja jos näinä korona-aikoina ei halua tavata paljoa muita ihmisiä niin nämä käyntikohteet sopivat mainiosti. Susiluolan luona ei nähty ketään muita, ja Pyhävuorella näimme vain muutamia muita.

Kristiinankaupungin vierailumme aikana kävimme myös tutustumassa Tiilitehtaanmäen luontopolkuun, mutta tästä lisää seuraavassa postauksessa!

Käyntikohteita Pohjanmaalla

Tämä kesä tulee varmaan jäämään historiaan kotimaan matkailun kesänä, ja minä ajattelin siksi kantaa korteni kekoon ja jakaa vinkkejä käyntikohteista omassa lähiympäristössäni. Tässä postauksessa keskityn siis Pohjanmaan käyntikohteisiin. Tarkoituksena ei ole antaa kaiken kattava kuva Pohjanmaan tarjonnasta, vaan koota joitakin aiemmin kirjoittamiani postauksia ja täydentää niitä muilla linkeillä ja vinkeillä.

Pohjanmaan eteläinen alue

Aloitetaan etelästä, ja kaikki kolme Pohjanmaan eteläisintä kuntaa Kaskinen, Närpiö ja Kristiinankaupunki ovat käymisen arvioisia.

Entisenä kaskislaisena sydämeni tietenkin sykkii erityisesti Kaskisille. Suomen pienin kaupunki, kaunis puutalokaupunki meren äärellä, jossa ei todellakaan ole tungosta. Jos haluaa nauttia kauniista ympäristöstä tapaamatta montaakaan ihmistä kannattaa käydä täällä! Lisää Kaskisista olen kirjoittanut täällä (ruotsiksi) ja lisätietoja kaupungista löytyy myös visitkaskinen.fi-sivustolta.

Naapurikaupunki Kristiinankaupunki on myös kaunis ja rauhallinen puutalokaupunki, Suomen ainoa cittaslow-kaupunki. Muun muassa Lähtöportti ja Matkasto ovat kirjoittaneet Kristiinankaupungista, ja lisätietoja löytyy myös visitkristinestad.fi-sivustolta.

Kristiinankaupungista löytyy yksi Suomen kapeimmista kaduista, nimittäin Kissanpiiskaajankuja.

Närpiö on tunnettu kasvihuoneistaan ja tomaateistaan, ja käynti kasvihuoneravintolassa Lind’s kök:issä voi olla mielenkiintoinen kokemus. Kaupunki on myös tunnettu kesäteatteristaan, joka tietenkin tänä vuonna on peruttu. Lisätietoja siitä mitä Närpiössä voi nähdä ja tehdä löytyy visitnarpes.fi-sivustolta.

Vaasan seutu

Matkalla pohjoisempaan Vaasan päin kannattaa poiketa Bergön saaressa Maalahden saaristossa. Tähän saaristoidylliin mennään lauttalla, ja lisää viime kesän retkestäni Bergöseen olen kirjoittanut täällä.

Vaasassa on paljon nähtävää ja tekemistä. Useita eri museoita, ravintoloita, rantoja ja erilaisia aktiviteetteja. Ehkä haluaa käydää kirpputoreilla, tai jollain luontopolulla, kuten Pilvilammen luontopolulla tai Edvininpolulla. Kesällä voi olla kiva tehdä saaristoristeilyn Jannen Saluunan, kuten me teimme viime kesänä. Vinkkejä ravintoloista olen kirjoittanut täällä ja täällä. Kattavampi kuva Vaasan tarjonnasta löytyy visitvaasa-sivustolta.

Vaasan tori korona-aikaan. Yleensä on kyllä vilkkaampaa, varsinkin kesäaikaan.

Mustasaari on Vaasan naapurikunta ja myös siellä on useita vaellusreittejä, esimerkiksi Iskmo-Jungsundin vaellusreitti ja luontopolku Bodvattnetin kierto. Viimeksi mainittu on osa Merenkurkun maailmanperintöaluetta, ja matkalla sinne ylitetään myös Suomen pisimmän sillan, Raippaluodon sillan. Lisätietoja Mustasaaresta löytyy täältä.

Pohjanmaan pohjoinen alue

Myös Vaasan pohjoispuolella on useita kivoja kesäkaupunkeja, esimerkiksi Pietarsaari ja Kokkola, joista molemmista löytyy kauniit puutaloalueet. Näistä Lähtöportti on kirjoittanut täällä ja täällä. Itse en ole vielä kirjoittanut paljoa blogiin Pohjanmaan pohjoisimmista osista, mutta esimerkiksi ruotsinkielinen blogi Mariasmemoarer antaa useita hyviä vinkkejä näille alueille täällä ja täällä.

Missä paikoissa sinä olet käynyt tai haluaisit käydä Pohjanmaalla? Onko sinulla muita vinkkejä Pohjanmaan käyntikohteista yllä mainittujen lisäksi?

Edvininpolku Vaasassa

Tämä korona-aika on saanut aikaan sen, että liikun lähiympäristössä enemmän kuin aiemmin. Viime viikolla kävin yhdellä mukavalla kuntopolulla, jossa olen kauan ajatellut käydä, nimittäin Edvininpolulla. Tämä on noin 1,3 km pitkä kuntorata Asevelikylän kaupunginosassa Vaasassa. Reitti ei siis ole pitkä, mutta erikoiseksi sen tekee se, että sitä reunustaa yli 100 omaperäistä taideteosta. Teokset on tehnyt paikallinen taiteilija Edvin Hevonkoski (1923-2009), ja ne ovat tehty puusta, romumetallista ja kierrätysmateriaaleista. Osa liittyy historiaan tai satuihin, ja muut vaan ovat mielikuvituksellisia. Muun muassa Tarja Halonen, peikkoja ja erilaisia eläimiä löytyy teosten joukosta. Mielenkiintoinen käyntikohde kaiken ikäisille! Tässä alla muutama kuva.

Edvininpolku alkaa osoitteesta Aleksis Kiventie 59, ja tienvarresta löytyy tämä kyltti ja patsas:

Tarja Halonen

Oletko sinä käynyt Edvininpolulla?

Käydyt kunnat Suomessa A:sta Ö:hön

Listan aika taas! Ruotsalainen matkabloggaaja Swedish Passport kirjoitti kaupunki-aakkoslistan, eli jokaiselle kirjaimelle yksi kaupunki jossa hän oli käynyt. Oh darling teki Ruotsiversion, ja Marias Memoarer Suomiversion. Joten minä päätin tehdä Suomiversion myös. Jotkut kirjaimet olivat hieman hankalia, ja toisille taas olisi löytynyt useampi vaihtoehto. Niisä tapauksissa valitsin yhden. Blogin ruotsinkieliseltä puolelta löytyy sama lista, mutta listassa on osittain eri kuntia, eri alkukirjaimista johtuen.

A niin kuin …. – tämähän ei ala kovin hyvin, ei tule mieleen yhtäkään A:lla alkavaa kuntaa, jossa olisin käynyt!

B niin kuin …. – suomeksi ei myöskään löydy B:llä alkavaa kuntaa, ruotsiksi tähän kohtaan sopi ”Björneborg” (Pori).

C ja D …. – näillä kirjaimilla alkavia kuntia löytyy huonosti.

E niin kuin Espoo – siellä olen käynyt ainakin ystävän luona, ja joskus myös sukuloimassa.

F niin kuin Forssa – oikeastaan en ole ehkä käynyt Forssassa, mutta usein on tullut siellä pysähdyttyä huoltoasemalla matkalla Helsinkiin.

G niin kuin Geta Ahvenanmaalla – Getavuorilla kävin viime syksynä ystävän kanssa, kun olin yhdistetyllä työ- ja lomamatkalla Ahvenanmaalla.

Getavuoret Ahvenanmaalla.

H niin kuin Hanko – siellä kävimme kerran perheen kanssa kun olin muistaakseni ylä-asteella. Kaunis kesäkaupunki!

I niin kuin Ikaalinen – Ikaalisten kylpylässä olemme myös joskus käyneet perheen kanssa.

J niin kuin Jyväskylä – työskentelin yhden lukukauden Jyväskylän yliopistossa, ja vaikka työ tapahtui pääosin etänä, niin kävin siellä muutamalla työmatkalla. Olen joskus tainnut vapaa-ajallakin käydä Jyväskylässä.

K niin kuin Kajaani – siellä asuin ja opiskelin kaksi vuotta.

Kajaanin keskustassa.

L niin kuin Lieksa – siellä kävimme kerran koulumatkalla lukiosta, ja se on ainoa kerta kun olen käynyt Itä-Suomessa.

M niin kuin Maarianhamina Ahvenanmaalla – siellä olen käynyt useita kertoja, viimeksi tosiaan viime syksynä.

N niin kuin Närpiö – siellä olen viettänyt paljon aikaa nuoruusvuosina. Olen käynyt siellä ylä-asteen ja lukion, soittanut Närpiön koulusoittokunnassa ym. Vieläkin minulla on sieltä monta hyvää ystävää.

O niin kuin Oulu – siellä kävin kerran asuessani Kajaanissa, ja sen jälkeen olen myös käynyt siellä muutamalla työmatkalla.

Tunnettu toripoliisi Oulussa.

P niin kuin Parainen – siellä kävimme kerran perheen kanssa loma-asuntomessuilla, samalla matkalla kun kävimme myös Hangossa.

Q niin kuin …. – vaikea kirjain!

R niin kuin Rautavaara – siellä olimme leirikoulussa ala-asteella.

S niin kuin Seinäjoki – siihen nähden miten lähellä Seinäjoki on, niin en ole käynyt siellä kovin usein. Mutta tuleehan siellä joskus käytyä, viimeksi viime syksynä kun kävin siellä käsityömessuilla.

T niin kuin Turku – siellä olen myös opiskellut kaksi vuotta.

Auranjoki aurinkoisena kesäpäivänä.

U niin kuin Uusikarlepyy –Pohjanmaalla sijaitseva kunta, josta olen ainakin ajanut läpi.

V niin kuin Vaasa – nykyinen kotikaupunkini useamman vuoden takaa.

W, X, Y, Z – hypätään nämä kirjaimet yli.

Ä niin kuin Äänekoski – siellä isä oli yhdessä vaiheessa töissä, joten kävin silloin siellä.

Ö niin kuin – eipä taida suomeksi olla mitään Ö:llä alkavaa kuntaa… ruotsiksi tähän sopi ”Östermark” (Teuva), josta isäni on kotoisin. Joten niin kauan kuin isoäitini eli kävimme usein siellä tervehtimässä häntä.

Ei ihan kaikkiin kirjaimiin löytynyt sopivaa kuntaa, mutta aikaa moneen kuitenkin!

Miltä sinun kunta-aakkoslista näyttää?

Matka-aiheiset tv-ohjelmat

Nyt kun ei pääse matkustamaan niin pitää keksiä muita tapoja nähdä maailmaa. Yksi tapa on tietenkin matka-aiheiset ohjelmat, vaikka nämä eivät ehkä vähennä matkakuumetta. Tässä postauksessa vinkkaan muutamista matkailuun liittyvistä tv-sarjoista. Kaikki ovat myös katsottavissa netissä ilmaiseksi.

Egenland

Egenland on sarja joka esittelee hieman harvinaisempia käyntikohteita Suomessa, yleisön ehdotuksien perusteella. Miten olisi esimerkiksi kierros toistenlaisten oppaiden kanssa Pasilassa tai Kalliossa, tai käynti Suomen kauneimmalle meteoriittikraaterille? Koska lähitulevaisuudessa varmaan lähinnä kotimaan matkailu tulee olemaan ajankohtaista, niin tämä sarja tarjoaa paljon hyviä vinkkejä. Jaksot ovat noin puolen tunnin mittaisia, puhe pääasiassa ruotsiksi mutta tekstitys suomeksi. Uusin kausi näytettiin televisiossa vuoden alussa, mutta Yle Areenassa kaikkia kolmea jaksoa voi katsoa milloin vaan.

Hansin matkassa

Tätä sarjaa seuraan parhaillaan. Sarjassa yhdistyvät ruoka ja matkailu. Suomalainen kokki Hans Välimäki vierailee ulkomailla asuvien tunnettujen suomalaisten luona, ja yhdessä he käyvät sekä ulkona syömässä että valmistavat illallisen. Sarjaa näytetään useamman kerran viikossa Nelosella ja Liv:illä, ja se on myös nähtävissä Ruudussa.

Ellan matkassa

Tässä sarjassa Italiassa asuva Ella Kanninen vie katsojat mukaan matkalle roomalaisten valloittajien jalanjäljissä Pohjois-Italiasta Saksaan. Sarjassa yhdistyvät siis matkailu ja historia, ja minun makuun siinä oli melkein liikaa historiaa. Mutta itse matkailu-osuus oli mielenkiintoinen, varsinkin muutamien paikkojen näkeminen missä itse olin käynyt. Sarjaa näytettiin televisiossa alkuvuodessa, mutta ensimmäinen ja toinen kausi ovat nyt nähtävissä Areenassa.

Nikolaj Coster-Waldau: Läpi Grönlannin

Tämä lyhyt sarja, jossa on ainoastaan viisi jaksoa, kertoo tanskalaisesta näyttelijästä Nikolaj Coster-Waldausta, joka lähtee seikkailumatkalle läpi Grönlannin. Tätä sarjaa en ole vielä nähnyt, mutta se vaikuttaa mielenkiintoiselta! Sarja on tanskaksi ja tekstitetty suomeksi. Sen voi katsoa Areenasta.

Onko sinulla muita vinkkejä mielenkiintoisista matka-aiheisista sarjoista tai ohjelmista?

Take away lounas Vaasassa

Nyt kun sekä minä että avopuolisoni työskentelemme kotoa niin yritämme piristää arkea hieman, ja tukea paikallisia yrityksiä, hakemalla take away lounasta muutamana päivänä viikossa. Tässä postauksessa ajattelin jakaa tähänastisia kokemuksiani take away ruoasta Vaasassa.

Hejm

Tämä oli varmaankin yksi ensimmäisistä paikoista, joista haimme lounasta. Heillä on take away menu, jossa on neljä eri pääruokaa, ja menu vaihtuu viikottain. Tämän lisäksi voi myös tilata kolmen ruokalajin illallisen.

Itse tilasin sieltä lounaaksi kanaa, ja se oli oikein hyvää ja täyttävää!

Pub Niska

Useamman kerran olemme myös hakeneet ruoka Niskasta, sekä lounasta että peltileipää (pizzaa). Heillä on kolmen vaihtoehdon lounasmenu, jossa on päivittäin vaihtuvat liha- ja kalavaihtoehdot, sekä viikottain vaihtuva kasvisvaihtoehto. Heidän pizzojaan voi myös tilata Visit Vaasan verkkokaupan kautta. Lisätietoja heidän verkkosivullaan.

Linh & Le

Kirjoitin jo aiemmin että Linh & Le on mielestäni parhaimpia aasialaisia ravintoloita Vaasassa. Heillä on facebook-sivullaan neljän eri ruokalajin take away-menu, ja kaikki maksavat ainoastaan 8€ per annos!

Loftet

Ravintola Loftet:issa on kaksi eri lounasvaihtoehtoa, päivittäin vaihtuva liha- tai kalaruoka, sekä viikottain vaihtuva kasvisruoka. Menu löytyy täältä. Huomasin myös tänään, että he ovat avanneet verkkokaupan, jonka kautta voi tilata ja maksaa lounaansa.

1h+k

Ravintola 1h+k:ssä on neljä eri lounasvaihtoehtoa: keitto, salaatti ja kaksi muuta lämmintä ruokaa. Keitto ja salaatti vaihtuvat viikottain, ja kaksi muuta vaihtoehtoa päivittäin. Lisätietoja verkkosivulla.

Aroma

Aromasta hain silloin tällöin salaatin jo ennen korona-aikaa. Heillä on salaattibuffetti josta he kokoavat asiakkaalle salaatin. Salaattiin sisältyy vihersalaatti, kolme perusainesta (useimmiten kurkkua, tomaattia, melonia), kaksi valitsemaansa proteiinilisää, sekä siemeniä, pähkinöitä ja salaattikastiketta (jos haluaa). Lisäksi pala heidän leipomaansa leipää sisältyy hintaan. Oikein hyvää ja se ei ole mikään pieni salaatti, joten siitä tulee kyllä täyteen!

Valitettavasti minulla ei ollut salaatti-kuvaa, mutta yhtenä sunnuntaina haimme kävelyn yhteydessä sieltä muffinsit. Paljon hyvää makeaa heillähän on myös!

Magokoro

Myös Magokorosta tapasin hakea take away sushia jo ennen korona-aikaa, se on vaan niin hyvää! Tilauksen pystyy sitä paitsi kätevästi tekemään heidän verkkokaupan kautta.

K.achi

Toinen paikka, josta saa sushia, on K.achi. Heillä on facebook-sivullaan kuuden ruokalajin take away menu. Yhtdessä annoksessa on pelkästään suhsia, ja muissa on joko sekä sushia että lämmin ruoka, tai vain lämmin ruoka. Menu löytyy täältä.

Luulen, että tässä oli kaikki ne ravintolat, joista olemme viime aikoina tilanneet ruokaa. Lista ei mitenkään ole kaiken kattava, myös monet muut ravintolat ovat avoinna ja tarjoavat take away ruokaa.

Kaiken kaikkiaaan olen ollut hyvin tyytyväinen take away kokemuksiini. Ruoka on ollut hyvää ja tilaaminen on aina ollut sujuvaa, olemme tehneet tilauksen etukäteen puhelimitse ja sitten hakeneet ruoan sovittuna aikana. Monet ravintolat myös tarjoavat ilmaisen kotiinkuljetuksen tietyn matkan päähän, tai sitten voi tilata Woltin kautta. Huono puoli tässä ruoan hakemisessa on tietysti suuri jätemäärä mikä pakkauksista muodostuu, ja sittenhän ei ole ihan sama asia syödä ruokansa laatikosta kuin tarjoiltuna lautaselle. Toinen asia mitä henkilökohtaisesti olen kokenut hieman ongelmallisena on, että annoskoot useimmiten ovat minulle liian suuria 😀 Tämä kai ei sinänsä ole ongelma, mutta tuntuu kurjalta heittää pois ruokaa ja useimmiten ei kuitenkaan ruokaa ole tarpeeksi kahteen annokseen… Mutta se on varmaa pienin ongelma tässä yhteydessä 🙂

Nythän on hieman epäselvää miten ravintoloiden toiminta jatkuu, mutta varmasti take away tulee olemaan yksi vaihtoehto jatkossakin. Joten toivottavasti joku sai tästä jotain vinkkejä!

Iskmo-Jungsundin vaellusreitti Mustasaaressa

Pääsiäisenä kävimme meille uudella vaellusreitillä, Iskmo-Jungsundin vaellusreitillä Mustasaaressa. Tällä vaellusreitillä voi valita eri pituisia reittejä, 1,8 km ja 12 km välillä. Lähtöpaikka on joko Jungsundin urheilukenttä tai Hallonnäsin parkkipaikka. Kartan ja lisätietoja löydät täältä.

Me aloitimme Jungsundin urheilukentältä ja kävelimme sitten 4 km reitin Hallonnäsin parkkipaikalle, jossa me käännyimme ja menimme samaa reittiä takaisin. Yhteensä matkaa tuli siis 8 km. Tällä kertaa ei ollut vaikeaa löytää oikea reitti, se oli selkeästi merkitty sinisillä merkinnöillä ja/tai nuolilla.

Reitin varrella kuljimme monen pienen järven, tai ”salmen” ohi.

Reitti kulki enimmäkseen pieniä metsäpolkuja pitkin, mutta välillä oli pitkospuita tai vähän leveämpi polku.

Reitin varrella oli kaksi taukopaikkaa. Pysähdyimme yhdellä niistä (Strömssund), sytytimme nuotion ja grillasimme makkaraa. Paikalla oli valmiina polttopuita. Istumapaikkoja oli hyvin, joten pystyi hyvin pitämään turvavälit vaikka monet muut pysähtyivät tauolle samaan aikaan. Myös tämä taukopaikka oli sopivasti pienen järven rannalla.

Vaikka oli aurinkoinen päivä niin ehti tulla vähän kylmä ennen kuin makkarat olivat valmiit, joten pitääpä otta enemmän vaatetta mukaan seuraavalle vaelluskierrokselle (vaikka siihen mennessä on ehkä jo tullut lämpimämpää). Toinen huono puoli vaellusreiteillä tällä hetkellä on, että on aika paljon ihmisiä liikkeellä. Luonnossahan olisi mieluiten ihan omassa rauhassa…

Loma Suomessa -listani

Ruotsalaisessa blogissa Lets go explore löysin tämän listan lomailusta Ruotsissa, ja päätin muokata sitä hieman ja tehdä lista Suomessa lomailusta. Tällä hetkellähän ei oikein voi matkustaa minnekään, mutta uskoisin, että Suomessa matkustaminen tulee olemaan mahdollista ennen kuin pääsee taas ulkomaille. Tämä lista saa siis samalla toimia inspiraationa Suomen matkoja varten.

1. Suosikkipaikkani Suomessa

Kaskinen <3 Synnyinpaikkakunnalla on varmaan aina erityinen paikka sydämessä. Mutta pidän tietenkin myös Vaasasta, jossa tällä hetkellä asun.

Syksyinen kuva kotikortteleistani Kaskisissa.
Kesäpäivä Kaskisten salmessa.

2. Paikka, johon en halua matkustaa uudelleen

Vaikeaa! Ei kyllä tule mieleen ainuttakaan paikka, johon en haluaisi matkustaa uudelleen.

3. Paras näköalapaikka Suomessa

Ehkä Näsinneulan näköalatorni Tampereella, joka on Suomen korkein rakennus.

4. Paras kirpputoripaikka Suomessa

Käyn lähinnä kirpputoreilla Vaasassa, joten vastaan tähän Vaasa. Näistä kirpputoreista olen kirjoittanut lisää täällä.

5. Haaveilen matkustavani tänne

Turun saaristo on minulle aika vierasta aluetta, ja minulla on jo jonkin aikaa ollut ajatuksissä käydä kiertämässä Saariston rengastien. Jos matkustaminen Suomessa on tänä kesänä mahdollista, niin ehkä tämän matkan voisi toteuttaa silloin.

6. Onnellisin lapsuudenmuisto matkalta Suomessa

Onnellisin, hmm… On paljon muistoja retkistä kesäisessä Suomessa, tällä hetkellä tulee mieleen vierailut Ähtärin eläinpuistoon ja Tampereen Särkänniemeen.

7. Paras kesädrinkkini ja drinkkipaikka

Siideri tai sangria ravintola Strampenilla Vaasassa.

8. Suomen paras hotelliaamiainen?

Minusta tuntuu, että en ole majoittunut kovin paljoa hotelleissa Suomessa, lukuun ottamatta työmatkoja. Ja silloin olen usein jossain ison hotelliketjun hotellissa. Mutta Scandic-hotelleissa on ainakin mielestäni hyvä aamiainen, ja myös Sokos-hotelleissa.

9. Suomen paras hotellikokemus?

Ks. edellinen vastaus.

10. Suloisin kaupunki Suomessa?

Saako vastata Kaskinen taas? 😀 Puutalokaupungit ylipäätänsä on minusta suloisia, myös esim. Kristiinankaupunki.

Puutalokaupunki Kristiinankaupunki.

11. Metsä, meri vai tunturi?

Meri! Melkein koko ikäni meren äärellä asuneena niin meri on itsestäänselvä valinta.

12. Paras junamatka Suomen halki?

Luulen, että kaunein tekemäni junamatka Suomessa oli Kajaanista Helsinkiin. Muistan erityisesti kauniin, aurinkoisen päivän, kun matkustin läpi peilinkirkkaiden järvien maiseman.

13. Tänne lähden mieluiten roadtripille

Ehkä Järvi-Suomeen?

14. Paras kirja matkustamisesta Suomessa

Ei valitettavasti tule mieleen yhtäkään kirjaa joka käsittelisi Suomessa matkustamsta, onko jollain vinkkejä?

15. Saimen vai Päijänne?

Minulla ei ole minkäänlaista suhdetta kumpaankaan, joten vaikea sanoa.

16. Helsinki, Tampere vai Turku?

Turku, yksi entisistä opiskelukaupungeistani 🙂

Keväinen Turku viime vuonna.

17. Suosikkini suomalaisista kansallispuistoista?

En ole käynyt kovin monessa kansallispuistossa vielä, käivisin mielelläni useammassa. Mutta ehkä Helvetinjärven kansallispuisto.

Helvetinjärven kansallispuisto.

18. Suomalainen ravintola johon palaan uudelleen ja uudelleen

Tämä oli vaikea… Luulen että ne ravintolat joihin palaan uudelleen ovat lähinnä Vaasassa, ja näistä olen kirjoittanut muun muassa tässä ja tässä.

19. Suomen romanttisin paikka?

Auringonlasku jossain meren äärellä.

Auringonlasku Vaasassa.

20. Suomalainen lomaruoka

Grillimakkara. En varmaan koskaan syö niin paljon makkaraa kuin (kesä)lomalla.

21. Pakollinen aktiviteetti loma-Suomessa kesäaikaan

Uida meressä tai järvessä.

22. Täällä vietän mieluiten juhannusaattoa, pääsiäisaattoa ja jouluaattoa

Juhannus: kesämökillä, luultavasti Kaskisissa tai Ruovedellä
Pääsiäinen: Kaskisissa/Kristiinankaupungissa (mutta tänä vuonna kotona Vaasassa)
Jouluaatto: Kaskisissa/Kristiinankaupungissa

Auringonlaskun jälkeen kesämökillä Kaskisissa.

23. Asioita, joita on Suomesta ikävä kun olen ulkomailla

Ruisleipä.

24. Aliarvioitu suomalainen kode

Ehkä oma lähiympäristö? Ei välttämättä tarvitse lähteä kauas löytääkseen kivoja paikkoja 🙂

Tämä oli minun loma Suomessa-lista, tee mielellään oma loma Suomessa-lista ja linkitä se tänne kommenttikenttään 🙂