Pilvilammen luontopolku Vaasassa

Näinä aikoina kun vapaa-ajanviettomahdollisuudet ovat hieman rajalliset, niin teemme tietenkin niin kuin monet muutkin suomalaiset – eli lähdemme luontoon. Minähän kirjoitin jo syksyllä kun olin kiertämässä luntopolkua Bodvattnetin kiertoa, että pitäisi lähteä luontoon kokeilemaan erilaisia luontopolkuja useammin. Jostain syystä en kuitenkaan ole saanut sitä aikaisesti. Mutta nyt on yhtäkkiä aikaa kaikenlaiseen mihin ei ollut aiemmin, esimerkiksi luonnossa olemiseen.

Eilen kävin siksi ensimmäistä kertaa Pilvilammella Vaasassa, ja siellä olevalla luontopolulla. Pilvilampi sijaitsee noin 9 km Vaasan keskustasta, ja sieltä löytyy eri pituisia reittejä. Me valitsimme 3 km pitkän luontopolun.

Kun lähtee kiertämään luontopolkua pitää olla tarkkaavainen jo parkkipaikalla, niin että aloittaa kierroksen oikeasta suunnasta. Me lähdimme tietenkin kiertämään väärästä suunnasta ja siksi meillä oli paikoitellen vaikeuksia löytää oikeaa reittiä pitkin. Luntopolku on merkitty tällaisilla ”luontopolku” -kylteillä (joista ensimmäinen löytyy jo parkkipaikalta, jos olisi katsonut tarkoin).

Lisäksi reitti on merkitty tällaisilla kepeillä, joissa sininen merkki.

Tasaisin välein on myös kylttejä, joissa on tietoa metsästä ja sen kasveista.

Reitti oli enimmäkseen helppokulkuinen, mutta ei kuitenkaan sovi esim. lastenvaunuille tai pyörätuoleille osassa reittiä olevien pitkospuiden takia.

Reitin loppupäässä (tai aika alussa meidän osalta kun kiersimme vastakkaiseen suuntaan) näkee vilahduksen itse Pilvilammesta. Tämän osan reitistä voi hyvin myös mennä vaikka lastenvaunuilla tai pyörällä.

Luontopolun varrella on ainoastaan yksi taukopaikka ja siellä oli eilen aika paljon väkeä, joten valitsimme sen sijaan rauhallisen paikan metsästä meidän kahvitaukoa varten. Mutta jos lähtee kiertämään jotain pitempää reittiä niin sieltä lötyy varmasti useampia taukopaikkoja.

Lisätietoja Pilvilammesta ja luontopolun esitteen löydät täältä ja Vaasan sekä muun Pohjanmaan luontoreittejä voit hakea täältä. Pilvilammen retkestä innostuin nyt taas luontopoluista, joten toivottavasti samankaltaisia retkiä tulee pian tehtyä lisää!

Uusia lounasravintoloita Vaasassa

Useimmiten syön lounasta työpaikkani lounasravintolassa, ellei minulla ole mukana omaa lounasta. Tämä viikko tosin tarjosi vähän luksusta arkeen koska olen käynyt ulkona lounaalla jopa kahtena päivänä, ja sitä paitsi kahdessa minulle täysin uudessa ravintolassa. Niistä kerron lisää tässä postauksessa.

Hejm

Siitä asti kuin HEJM avattiin Kalastuksen talossa viime syksynä, niin olen halunnut käydä ravintolassa. Mutta se on hyvin suosittu ja suosituimpina aikoina ei ole helppoa saada sieltä pöytää. Olin kuullut että pitäisi varata pöytä ennakkoon jopa lounasta varten.

Yhtenä päivänä tällä viikolla minä ja yksi kollegani päätimme kuitenkin mennä sinne lounasaikaan katsomaan jos siellä olisi tilaa. Ja vaikka osa pöydistä olikin varattuja, niin siellä oli hyvin tilaa kun saavuimme paikalle siinä hieman ennen klo 11.30. Onneksi oli, koska olimme hyvin tyytyväisiä vierailuumme! En löytänyt mitään valittamisen kohdetta. Ruoka oli superhyvää! Otin päivän annoksen, joka oli kalapataa sisältäen lohta ja säyneä sinä päivänä. Sen hintakaan ei ollut paha (11,50 €). Ruokalistassa oli myös muita, hieman kalliimpia vaihtoehtoja. Sitä paitsi palvelu oli hyvää, tila hieno ja pisteenä ii:n päälle kaunis merinäköala. Tänne pitää todellakin mennä uudelleen!

Ernst Salonger

Toinen aika uusi ravintola Vaasassa on Ernst Salonger Wasa teaterin yhteydessä. Siellä kävimme tänään lounaalla muutamien nykyisten ja entisten kollegoiden kanssa. Olin hyvin tyytyväinen myös tähän ravintolaan! Koska paikka oli hiljattain remontoitu, niin siellä oli tietenkin siistiä.  Sisustus tuntui kivalta ja tyylikkäältä, ja katosta roikkui kaunis kristallikruunu. Bonuksena tuolit olivat mukavia istua 😀 Lounasvaihtoehtoina oli yksi liharuoka, yksi kalaruoka ja yksi kasvisruoka, kaikki maksoivat 12,5 €. Minä valitsin kasvisruoan, joka tänään oli linssipihvi porkkanalla ja juustolla. Oikein hyvää, ja iso annos josta todella tuli täyteen. Tulen varmaan käymään täälläkin uudelleen.

Kirpputorit Vaasassa

Matkustaminenhan kuormittaa ilmastoa ja siksi olisi mielestäni hyvä yrittää kompensoida matkustamistaan jollain muulla tavalla. Yksi tapa on vähentää muuta kulutusta. Tätä en tee ainoastaan ilmaston takia koska en muutenkaan yleensä osta mitään turhaa. Mutta olen ehkä viime vuosina ruvennut ajattelemaan sitä tietoisemmin ja myös yrittänyt ostaa enemmän käytettynä. Olen alkanut käymään kirputoreilla useammin, ja myös tietoisesti alkanut etsimään sieltä esim. vaatteita. Olen käynyt monilla Vaasan kirpputoreilla tässä alkuvuodesta ja sain idean kirjoittaa postauksen niistä.

Comboliina

Tämä on suosikkikirpputorini ja myös se kirpputori, jossa käyn useimmiten. Meillä on myös muutaman kerran ollut oma kirppispöytä siellä. Koska tämä kirpputori muodostuu yksityishenkilöiden myyntipisteistä niin joutuu vähän etsimään jos todella haluaa löytää jotain, mutta hyvällä tuurilla voi tehdä hienoja löytöjä. Viimeksi kun kävin siellä niin ostin uuden näköisen paidan eurolla, ja olen myös ostanut sieltä esim. askartelutavaroita, kirjoja ja lehtiä. Kirppistavaroiden lisäksi siellä on myös outletmyynnissä esim. pesuaineita, mattoja ja muita sisustusesineitä.

Comboliina löytyy osoitteesta Sepänkyläntie 4 ja on avoinna ma-pe 11-19, la 11-18, su 11-16 (alla olevassa kuvassa vanhat aukioloajat). 

Kuva lainattu osoitteesta http://www.combokirppis.fi/comboliina/
Kuva lainattu osoitteesta http://www.combokirppis.fi/comboliina/

Combo

Combo kuuluu samaan yritykseen kun Comboliina, ja konsepti on siis sama. Combo on oikeastaan ollut olemmassa pidemmän aikaa kun Comboliina. Mutta koska se sijaitsee keskustan ulkopuolella niin en käy siellä yhtä usein kuin Comboliinassa.

Combo löytyy osoitteesta Lentokentäntie 7 ja on avoinna ma-pe 11-19, la 11-18, su 11-16. 

Punaisen ristin kirppis

Punaisen ristin kirppikseltä löytyy vaikka mitä – astioita, kirjoja, vaatteita, kenkiä, laukkuja, urheiluvälineitä, kaulusteita, verhoja… Ja hyvä puoli tässä kirppiksessä on, että tavarat ovat hyvin organisoitu eri kategorioiden mukaan, niin että esim. kaikki kirjat ovat yhdessä paikassa, kaikki vaatteet yhdessä paikassa jne. Siitä huolimatta en ole tehnyt mitään suuria löytyjä siellä (vielä). Mutta tänne tapaamme myös lahjoittaa sellaisia vanohja vaatteita ja tavaroita mitä emme itse jaksa myydä kirppiksellä. Ja tulothan menevät hyvään tarkoitukseen.

Punaisen ristin kirppis löytyy osoitteesta Vöyrinkatu 42 ja on avoinna ma-pe 10-18 ja la 10-16.

Kuva lainattu osoitteesta http://spr-kirppis.fi/stores/vaasa/

ReStore Second Hand

Kun tämä second hand -kauppa avattiin Vaasan keskustassa reilu vuosi sitten niin tarjonta oli mielestäni oikein hyvä. Siellä oli paljon saman tyyppisiä vaatteita kuin muissakin kaupoissa, mutta halvemmalla ja tietinkin käytettynä. Vaitettavasti en ole ollut yhtä tyytyväinen viime aikoina kun olen käynyt siellä. Suurin osa vaatteista on tuntunut aika vanhanaikaisilta… Sen lisäksi siellä on hieman sekavaan, vaikka vaatteet ovat osittain järjestetty värien mukaan. Mutta tämä on kuitenkin ainoa keskustassa sijaitseva second hand -kauppa, joten siellä on hellpo pistäytyä samalla kun on muilla asioilla keskustassa.

ReStore Second Hand löytyy osoitteesta Vaasanpuistikko 14 ja on avoinna ma-pe 11-18 ja la 11-16.

Minimossen

Minimossen sanotaan olevan Suomen ensimmäinen kierrätysgalleria, ja se avattiin Vaasan Isolahdessa vuoden 2019 lopussa. Galleriaa ylläpitää jäteyhtiö Stormossen, ja siellä on neljä eri yrittäjää jotka myyvät kierrätettyjä ja kestävästi tuotettuja tuotteita. Samassa paikassa on myös kierrätyspisteitä ja kahvila.

Tämä oli minusta hyvä aloite ja kävin galleriassa ensimmäistä kertaa muutama viikko sitten. Valitettavasti olin vähän pettynyt, olin ehkä odottanut ”gallerialta” enemmän. Tarjonta ei ollut kovin suuri ja monet tuotteet tuntuivat hieman kalliilta siihen nähden että olivat kierrätettyjä. Hyvä puoli oli että siellä oli siistiä ja tavarat hyvässä järjestyksessä.

Minimossen on avoinna ti-pe 11-18 ja la 11-15.

Torikirppis

Tämä vaihtoehto ei tietenkään ole ajankohtainen tällä hetkellä, mutta kesäsunnuntaisin Vaasan torilla pidetään kirpputoria, johon kuka tahansa saa mennä myymään tavaroitaan. Joten siellä voi olla mukava käydä kauniina kesäpäivänä.

Toivottavasti nyt innostuit käymään jollain kirpputorilla Vaasassa tai muualla 🙂

Käydyt pääkaupungit

Blogeissa Vackra lilla vardag ja Marias memoarer luin hiljattain postauksia käydyistä pääkaupungeista, ja ajattelin että minäkin voisin tehdä listan pääkaupungeista, joissa olen käynyt.

Helsinki

Pääkaupungissamme olen tietenkin käynyt. Tämä kaupunki on oikeastaan tullut tutuksi vasta aikuisiällä. Nykyään käyn siellä silloin tällöin työasioissa, ja minulla on myös muutamia siellä asuvia ystäviä.

Tukholma

Ruotsin pääkaupungissa kävin enismmäistä kertaa vuonna 2001 kun olin 14 vuotta vanha. Muistan että se oli mielestäni myöhään, koska ”kaikki muut” olivat jo käyneet siellä. Sen sijaan olin tietenkin ollut monella muulla matkalla. Sen jälkeen olen käynyt yhteensä kuusi kertaa Tukholmassa, useimmiten ystävien kanssa. Viimeksi kävin siellä vuonna 2011, joten pian olisi aika käydä siellä uudestaan.

Oslo

Oslossa olen käynyt kerran, ja se oli vuonna 2007 kun olin kahden ystävän kanssa käymässä kolmannen ystävän luona, joka opiskeli siellä.

Kööpenhamina

Tanskan pääkaupungissa olen tähän mennessä käynyt kolme kertaa. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2004 kun olimme kahden viikon bussikiertueella silloisen puhallinorkesterini kanssa. Sitten kävin siellä viime vuonna työmatkalla, ja siinä välissä kerran avopuolisoni siskon ja hänen avopuolisonsa luona. Joten siellä ehkä tulee käytyä tulevaisuudessakin.

Tallinna

Tämä on kaupunki jossa en ole kovin montaa kertaa käynyt vaikka ei se olekaan niin kaukana. Ensimmäisen kerran olin siellä päiväristeilyllä muutaman ystävän kanssa vuonna 2011, ja sitten vietimme siellä pari päivää muutama kesä sitten avopuolisoni kanssa.

Riika

Riikassa olen käynyt kerran, ja se oli vuonna 2009 isäni kanssa. Hän juoksi siellä marathonin ja minä lyhyemmän reitin, 5 km muistaakseni.

Wien

Wienissä kävimme perheen kanssa vuonna 2007, ja myös tämän matkan teimme koska isä juoksi siellä marathonin.

Bryssel

Brysselissä kävin myös vuonna 2004, samalla puhallinorkesterimatkalla, jolla kävin myös ensimmäistä kertaa Kööpenhaminassa.

Pariisi

Sammalla puhallinorkesterimatkalla vuonna 2004 vietimme myös yhden päivän Pariisissa.

Lontoo

Kuten kirjoitin ennen joulua, niin olen kerran viettänyt vuoden vaihdetta Lontoossa.

Luxemburg city

Aiemmin olen maininnut että olin vuonna 2012 kolme viikkoa Luxemburgissa kun tein siellä harjoittelua Eurooppakoulussa.

Amsterdam

Luxemburg-matkan yhteydessä kävimme myös Amsterdamissa.

Dublin

Dublinissa vietin yhden päivän työmatkan yhteydessä vuonna 2015.

Budapest

Keväällä 2017 vietimme avopuolisoni kanssa pitkää viikonloppua Budapestissa.

Lissabon

Ja viime vuonna kävimme avopuolisoni kanssa Lissabonissa, josta myös olen kirjoittanut täällä blogin ruotsinkielisellä sivulla.

Yhteensä siis 15 pääkaupunkia jos sain kaikki mukaan. Sen lisäksi olen käynyt 12 maassa, jossa en ole vieraillut maan pääkaupungissa (Kypros, Kreikka, Italia, Kroatia, Puola, Venäjä, Sveitsi, Slovakia, Tsekki, Saksa, Kanada ja USA). Missä pääkaupungeissa sinä olet käynyt?

Ps. Muistathan vastata blogin lukijakyselyyn? 😉 Klikkaa tästä päästäksesi kyselyyn.

Blogi 1 v. ja lukijakysely

Tänään on tasan vuosi aikaa siitä kun kirjoitin tämän blogin ensimmäisen postauksen (ruotsiksi)! Ensimmäisen suomenkielisen postauksen julkaisin elokuun puolivälissä. Yhteensä olen kirjoittanut noin 40 postausta ruotsiksi, joista noin kymmenen löytyvät käännettynä myös suomeksi.

Blogissa on usemmiten ollut tasainen virta kävijöitä, vaikka päivitykset ovat ajoittain olleet epäsäännöllisiä. Tilastojen mukaan suurin osa kävijöistä ovat löytäneet tänne jonkun hakupalvelun kautta, kuten googlen kautta. Ja näköjään ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella, koska ylivoimaisesti eniten luetut postaukset ovat täältä kotinurkista Vaasasta. Mutta myös muutamat Euroopan postaukset ovat saaneet paljon klikkauksia. Eniten luetut postaukset vuoden aikana ovat:

 1. Brunch i Vasa med omnejd
 2. Restauranger i Vasa
 3. Om mig
 4. En dag i Lissabon
 5. Utflykt på Gran Canaria

Jotta saisin vähän enemmän tietoa teistä lukijoista ja kuulla teidän mielipiteitä blogista niin olen syntymäpäivän kunniaksi tehnyt lukijakyselyn. Olisin hyvin iloinen jos käyttäisit muutaman minuutin ajastasi sen vastaamiseen 🙂 Vastaukset ovat tietenkin nimettömiä. Kyselyn suomenkielisen version löydät tästä ja ruotsinkielisen version tästä.

Mukavaa viikonloppua!

Matkavuosi 2019

Vuosi 2019 lähenee loppuaan ja on aika sekä katsoa taaksepäin mitä vuoteen on mahtunut että eteenpäin uutta vuotta kohti. Annan harvoin uuden vuoden lupauksia, mutta sen sijaan minulla saattaa olla uuden vuoden tavoitteita. Tälle vuodelle yksi tavoite oli perustaa matkablogi ja toinen oli matkustaa enemmän kuin aiemmin. Ensimmäisen tavoitteen saavutin jo tammikuussa kun perustin tämän blogin, ja voin nyt todeta että se oli hyvä päätös! Olen pitänyt kirjoittamisesta todella paljon, vaikka päivitykset eivät aina ole olleet säännöllisiä. Mutta joskus on vaikea löytää aikaa kirjoittamiselle kaiken muun ohella, enkä halua että tuntuu että olisi pakko päivittää blogia. Olen myös saanut paljon inspiraatiota muiden (matka)blogien kautta, ja ennen kaikkea kaikkien matkaprofiilien kautta jota olen alkanut seuraamaan Instagramissa.

Toisen tavoitteen saavuttaminen – matkustaa enemmän kuin aiemmin – sujui niin ja näin. Kävin ”vaan” kolmella ulkomaan matkalla tänä vuonna, mikä on yhtä monta kuin kahtena edellisenä vuotena. Mutta sen sijaan matkapäivien määrä oli hieman korkeampi kuin kahtena edellisenä vuotena. Sitten olen tietysti myös matkustanut jonkun verran kotimaassa ja näistä matkoista olen alkanut pitämään kirjaa vasta tänä vuonna, joten näitä on vaikea verrata edellisiin vuosiin.

Miltä matkavuosi 2019 sitten näytti? Siitä lisää tässä postauksessa.

Tammikuu

Matkavuosi alkoi hyvin viikon matkalla Gran Canarialle heti vuoden alussa. Aurinkoa, lämpöä ja rentoutumista, sekä myös yksi päiväretki josta olen kirjoittanut enemmän tässä (ruotsiksi). Tämän matkan aikana syntyi myös paljon ideoita tähän blogiin, mm. blogin nimi.  

Puerto Rico, Gran Canaria

Helmikuu

Helmikuussa vietin yhden viikonlopun Helsingissä, jossa kävin 30-vuotisjuhlissa. Mukava tavata ystäviä joita en ollut nähnyt pitkään aikaan.

Maaliskuu

Maaliskuussa ei oikeastaan ollut mitään matkoja, jos ei yhtä yöpymistä ystävien luona Vexalassa lasketa 🙂

Huhtikuu

Huhtikuussa sen sijaan olin kahdella matkalla, ensin pidennetty pääsiäisviikonloppu Portugalissa ja sitten yksi viikonloppu Helsingissä, jossa olimme katsomassa Chess-musikaalia.

Lissabon, Portugali.

Toukokuu

Myös toukokuussa oli kaksi matkaa, ensin työmatka Turkuun ja sitten työmatka Kööpenhaminaan.

Kesä-heinä-elokuu

Kesäkuukausina ei oikeastaan ollut mitään pitempiä matkoja, mutta sen sijaan useita retkiä lähiseudulla. Oli käyntejä kotikonnuilla, kesämökillä Ruovedellä, päivä Tampereella, sekä useita pieniä retkiä Pohjanmaalla.

Kesäpäivä Kristiinankaupungissa.

Syyskuu

Syyskuussa vietin yhden viikonlopun Ahvenanmaalla, jonne pääasiassa lähdin työmatkalle. Mutta pidensin hieman matkaa ja ehdin siten myös lomailla ja viettää aikaa siellä asuvan ystävän kanssa.

Getabergen Ahvenanmaalla.

Lokakuu

Lokakuussa kävin Seinäjoen käsityömessuilla, ja yhtenä viikonloppuna kävimme Ruovedellä laittamassa mökin talvikuntoon.

Syksy kesämökillä.

Marraskuu

Marraskuussa olin taas yhden viikonlopun Ahvenanmaalla töiden merkeissä, ja sen jälkeisellä viikolla vielä toisella työmatkalla Helsingissä.

Joulukuu

Joulukuussa ei sitten ollutkaan enää mitään matkoja, vaan ainoastaan jouluvalmisteluja.

Vuosi kokonaisuudessaan

Eli yhteenvetona, vuoden ulkomaan matkat menivät:

 • Gran Canarialle
 • Portugaliin
 • Köpenhamninaan

ja kotimaan matkat:

 • Helsinkiin x 3
 • Ahvenanmaalle x 2
 • Turkuun
 • Tampereelle
 • Ruovedelle
 • Eri puolille Pohjanmaata

Vaikka vuoden aikana en ehkä matkustanut (ulkomaille) ihan niin paljon mitä olin ajatellut, niin vuosi oli kuitenkin kaiken kaikkiaan ihan hyvä matkavuosi, jonka aikana olen saanut nähdä kaikenlaista ja myös kokea muutamia uusia paikkoja. Mutta vuosi on myös ollut aika raskas ja jätän sen mielelläni taakseni ja toivon valoisampaa vuotta 2020.

Tällä hetkellä vuoden 2020 matkakalenteri on lähes tyhjä, pois lukien yksi työmatka Helsinkiin helmikuussa. Joten alkaa olemaan aika suunnittelemaan ensi vuoden reissuja, ja toivon että vuosi tulee sisältämään monia hienoja matkoja ja kokemuksia. Jokin uusi maa olisi myös kiva 🙂 Unelmoin lähinnä paikoista, joissa en ole aiemmin käynyt, kuten eri paikoista Italiassa (Rooma, Amalfin rannikko, Cinque terre), Slovenia, Krakova, Vilna, Islanti, New York ja Kaakkoisaasia. Tukholmassa en ole käynyt pitkään aikaan joten myös siellä olisi kiva käydä pian, ja sitten toivon tietysti että pääsen näkemään myös uusia paikkoja kotimaassa. Saa nähdä mitä uusi (matka)vuosi tuo tullessaan, ja mitkä matkaunelmat toteutuvat!

Matkoja joulun tienoilla

Tähän mennessä en ole ikinä ollut ulkomailla jouluna. Kauan se tuntui pois suljetulta vaihtoehdolta, mutta nykyään voisin kyllä kuvitella matkustavani ulkomaille jouluksi. En tosin tiedä innostuisiko kukaan läheisyydessäni tästä ajatuksesta 😉 Joka tapauksessa olen muutamia kertoja ollut matkoilla ennen joulua tai sen jälkeen, ja tässä postauksessa ajattelin kirjoitella näistä matkoista.

Vuonna 2006 olin Tukholmassa välipäiväostoksilla muutaman ystävän kanssa. Tästä matkasta ei ollut kovin monta kuvaa tallessa, mutta valaistettu kuusi galleria-ostoskeskuksessa on ainakin ikuistettu.

Yhtenä vuonna olen viettänyt uutta vuotta ulkomailla, ja se oli vuodenvaihteessa 2010/2011 kun olin Lontoossa ystävän kanssa. Sää ei ollut mitä parhain sinä ajankohtana, mutta saimme kuitenkin nähdä ja kokea paljon. Jonkun verran joulukoristeita oli tietenkin esillä, ja ilotulitukset uuden vuoden aattona olivat aivan huikeat.

Tämän vuoden alussa olin viikon Gran Canarialla heti vuodenvaihteen jälkeen. Siellä oli silloin vielä kaikki joulukoristeet esillä, ja oli vähän mielenkiintoista nähdä joulujuttuja auringon, lämmön ja palmujen keskellä.

Kaksi viikonloppua tänä syksynä olen viettänyt Maarianhaminassa Ahvenanmaalla töiden merkeissä, ja toinen näistä oli marraskuun lopussa. Juuri sinä viikonloppuna oli Maarianhaminassa myös joulukaudun avaus, jolloin jouluvalot sytytettiin.

Ja sitten olen tietenkin ollut muutamia kertoja Helsingissä joulun alla, kuten tänä vuonna marraskuun lopussa. Aivan ihania jouluvaloja siellä, vaikka ei ne kuvissa näytäkään yhtä hyvältä kuin todellisuudessa.

Julbelysning utanför Stockmann i Helsingfors.

Kauan olen myös halunnut matkustaa joulumarkkinoille jonnekin Euroopan kaupunkiin joulun tienoilla, mutta vielä tämä matka ei ole toteutunut. Ehkä ensi vuonna?

Oletko mieluummin kotona vai ulkomailla jouluna/joulun tienoilla?

Uudet ravintolat Vaasassa

Vuoden alussa kirjoitin postauksen Vaasan ravintoloista (ruotsiksi), ja tämä on ollut vuoden eniten luettu postaus. Mutta uusia ravintoloita tulee koko ajan ja olen kauan ajatellut kirjoittavani näistä. Tässä siis lista viimeisen vuoden aikana Vaasassa avatuista ravintoloista.

Juku

Pian vuosi sitten, marraskuun alussa viime vuonna, Vaasan sushitarjonta lisääntyi kun ravintola Juku avattiin uudessa kauppakeskus Espenissä osoitteessa Hovioikeudenpuistikko 16. Tämän jälkeen olen käynyt heidän lounasbuffetissa useamman kerran, ja mielestäni se on hyvä ja monipuolinen. Sushin lisäksi siellä tarjoillaan myös muuta (lämmintä) aasialaista ruokaa. Sitä paitsi jälkiruoaksi saa jäätelöä.

Ristorante Momento

Myös Espenissä, Jukun vieressä, avattiin vuoden alussa Ristorante Momento. Heillä on iso valikoima kaikenlaisia ruokalajeja: pizzaa, pastaa, salaatteja, hampurilaisia, sekä erilaisia liha- ja kalaruokia. Tässä ravintolassa olen vain käynyt kerran, ja mielestäni se oli silloin ihan ok. Ei ehkä mikään kovin erikoinen makuelämys, mutta jos haluaa yksinkertaista ja edullista ruokaa, niin tämä on hyvä vaihtoehto. Voisin kuvitella että ravintola sopisi hyvin esimerkiksi lapsiperheille.  

Pub Niska

Edellisessä ravintola-postauksessa kirjoitin ravintolasta Kaffehuset August joka oli pian sulkemassa ja sen tilalle oli tulossa ahvenanmaalaisen Michael Björklundin ravintola Pub Niska. Tämä ravintola avattiin siis Augustin tiloissa (Hovioikeudenpuistikko 13) samoihin aikoihin kuin Ristorante Momento avattiin. Olen käynyt siellä kerran syömässä heidän ”peltileipää” (pizza) ja se oli oikein hyvää. Sanoisin että kuuluu Vaasan parhaimpien pizzojen joukkoon! Pizzan lisäksi siellä on arkisin tarjolla myös lounasta.

Kaunis Nepal

Vähän myöhemmin keväällä nepalilainen ravintola Kaunis Nepal avattiin edellisen ravintola Alhambran tiloihin (Hietasaarenkatu 18). Olen käynyt siellä kerran lounaalla ja silloin en ehkä ollut kovin vaikuttunut. Tosin en tiedä minkälaista nepalilainen ruoka tulisi olla, joten en voi sanoa johtuiko tyytymättömyyteni siitä, etten pidä nepalilaisesta ruoasta vai jos se ei ollut hyvää nepalilaista ruokaa.

Urban pasta

Yksi Vaasan ravintolatarjonnan uusimmista tulokkaista on pastaravintola Urban Pasta (Hovioikeudenpuistikko 11), joka avattiin muutama viikko sitten. Siellä kävin itse asiassa lounaalla tällä viikolla, joten tämä on se ravintola joka on tuoreimpana muistissa. Siellä oli silloin kaksi eri lounasvaihtoehtoa; tomaattipasta ja pestopasta, joista valitsin myöhäisemmän.

Se oli oikein hyvää, ja myös salaattipöytä oli hyvä ja monipuolinen. Siinä oli sekä savustettua lohta että kananmunaa erilaisten vihannesten lisäksi. Mielenkiintoisia seinämaalauksia ravintolassa myös oli.

Huono puoli tässä ravintolassa oli tosin se, että se tuntui hieman meluisalta. Tila on pieni ja siellä oli ihan täyttä lounasaikaan, samalla kuin ihmisiä jonottivat saadakseen pöydän. Eli se ei ollut kovin rauhoittava lounas, mutta luulen että ihmisiä on enemmän nyt kun ravintola on juuri avattu, ja että tilanne ajan myötä rauhoittuu.

HEJM

Toinen ravintola joka on avattu tänä syksynä, on mestarikokko Mattias Åhmanin HEJM kalastuksen talossa. Tässä ravintolassa en valitettavasti ole vielä käynyt, mutta heiltä jotka ovat siellä käyneet, olen kuullut pelkästään hyvää. Arvelen että se saattaisi kuulua jopa Vaasan parhaimpiin ravintoloihin. Mutta tästä oma postaus sitten kun olen siellä käynyt.

Ruovesi

Ennen kuin tapasin avopuolisoni, en edes tiennyt että Suomessa on olemassa paikka nimeltään Ruovesi. Suomenruotsalaisena olin enimmäkseen liikkunut rannikolla ja muutamamassa suuremmassa kaupungissa (pois lukien ne kaksi vuotta kun asuin opiskelujeni takia Kajaanissa). Mutta nykyään myös Järvi-Suomi on minulle tuttu eikä tunnu enää vieraalta viettää aikaa kesämökillä järven rannalla meren rannan sijaan. Tässä postauksessa kerron siksi vähän minun kokemuksistani Ruovedestä.

Lyhyesti Ruovedestä

Ruovesi sijaitsee 77 km Tampereelta pohjoiseen, ja siellä asuu noin 4400 asukasta. Kokonaispinta-ala on 950 km2, josta vesistön osuus on noin 173 km2. Ruovedellä on yhteensä 211 järveä.

Murole

Syy siihen että käyn nykyään tasaisin väliajoin Ruovedellä, on siis että avopuolisolla on sukua ja kesämökki siellä. Kesämökki sijaitsee pienessä Muroleen kylässä. Vaikka se on pieni paikka jossa ei ole melkein mitään palveluja (noin 20 km lähimpään ruokakauppaan), niin siellä on muutamia paikkoja joissa on mukava käydä varsinkin kesällä. Yksi näistä on Muroleen kanava ja kesäkahvila. Kanava yhdistää Näsijärven Vankaveden ja Paloveden järven tosiinsa. Kanavan avautuva kääntösilta houkuttelee useita katsojia. Myös läheinen kahvila/ravintola on suosittu kesäaikaan.  

Muroleen kanava
Muroleen kesäkahvila

Toinen uutuus tänä kesänä oli kahvila Muroleen kahvimakasiini. Siellä muutamat nuoret pitivät kahvilaa pienessä makasiinissa, joissa he myivät itse tehtyjä leivonnaisia. Oikein hyvä ja niin idyllistä, läheisellä pellolla oli laiduntavia lehmiä. Toivottavasti he pitävät kahvilaa auki myös ensi kesänä.

Ruoveden keskusta

Noin 25 km Muroleesta sijaitsee Ruoveden keskusta. Kävellessä keskustan läpi ohitetaan esimerkiksi kirkko, kotiseutumuseo ja Runebergin lähde. Kerrotaan että Runeberg usein kävi lähteellä asuessaan vajaan vuoden verran Ruovedellä 1800-luvun alussa.

Runebergin lähde

Keskustassa on myös muutamia kauppoja ja kirpputoreja, ja jos tulee nälkä tai jano voi käydä esimerkiksi Ruoveden rantaravintolassa, kiinalaisessa ravintolassa nimeltään Hot Pot, tai kahvilamyymälässä Moni-Tori. Moni-Torista löytyy kahvilatoiminnan lisäksi myös käsitöitä, leivonnaisia ja elintarvikkeita paikallisilta tuottajilta.  

Helvetinjärven kansallispuisto

Eniten tunnettu Ruovesi on kuitenkin ehkä kansallispuistostaan, Helvetinjärven kansallispuisto, joka sijaitsee noin 8 km keskustasta. Siellä on useita eri pituisia vaellusreittejä. Kävimme siellä muutama kesä sitten ja kiersimme ainoastaan lyhyen reitin. Kävimme silloin muun muassa katsomassa tunnettua, muutaman metrin levyistä ja noin 40 metriä korkeaa, kalliosolaa Helvetinkolua, sekä ihailimme muita maisemia.

Kalliosola Helvetinkolu
Maisemia Helvetinjärven kansallispuistossa

Ehkä vierailu Helvetinjärven kansallispuistossa olisi sopiva syysretki?

Luontopolku Bodvattnetin kierto Merenkurkussa

Tänään tapasin muutamaa ystävää jota en ollut nähnyt pitkään aikaan, ja olimme päättäneet lähteä kiertäämään jotain luontopolkua. Valitsimme Bodvattnetin kierron Björköbyssä, Mustasaaressa. Tämä luontopolku alkaa Svedjehamnista, noin 40 km Vaasan keskustasta. Matkalla sinne ylitetään myös Suomen pisimmän sillan, Raippaluodon sillan.

Björköby kuuluu Merenkurkun maailmanperintöalueeseen, joka on jääkauden muovaama ja johon maankohoaminen vaikuttaa edelleen. Kun mannerjää alkoi sulamaan syntyi moreenimuodostumia, joita kutsutaan De Geer -moreeneiksi. Näitä voidaan ihailla 20 metriä korkeasta näkötorni Saltkaretista, joka sijaitsee luontopolun alussa.

Näkötorni Saltkaret
Moreenimaisema Saltkaretista nähtynä

Kuten luontopolun nimi sanoo, se kiertää Bodvatnettin järven. Järvi on kluuvijärvi, eli se ei ole enää yhteydessä mereen maankohoamisen seurauksena. Reitti kulkee sekä metsän halki että rantaa pitkin, ja maisemat olivat oikein hienot.

Matkalla näimme myös ylämaankarjaa.

Luontopolku oli kokonaisuudessaan noin 4 km pitkä ja kesti meiltä noin 1,5 h kiertää. Polku oli enimmäkseen tasaista ja helppoa kävellä, joissakin paikoissa oli kivisempää. Sitä paitsi reitti oli hyvin merkitty joten ei ollut vaaraa eksyä.

Vaelluksemme lopussa alkoi sataa, joten hieman ehdimme kastua. Mutta oli oikein kiva olla kerrankin ulkona luonnossa, pitäisi ehdottomasti lähteä useammin! Yllätyin sitä paitsi positiivisesti suuresta luntopolku-tarjonnasta Merenkurkussa, pitää kyllä kokeilla muitakin niistä. Tässä on lista luontopoluista.

Päätimme retkemme ruokailulla ravintola Berny’s:issä Raippaluodon sillan vieressä, ja ajoimme sen jälkeen tyytyväisinä takaisin Vaasaan.

Replotbron