Luontopolku Bodvattnetin kierto Merenkurkussa

Tänään tapasin muutamaa ystävää jota en ollut nähnyt pitkään aikaan, ja olimme päättäneet lähteä kiertäämään jotain luontopolkua. Valitsimme Bodvattnetin kierron Björköbyssä, Mustasaaressa. Tämä luontopolku alkaa Svedjehamnista, noin 40 km Vaasan keskustasta. Matkalla sinne ylitetään myös Suomen pisimmän sillan, Raippaluodon sillan.

Björköby kuuluu Merenkurkun maailmanperintöalueeseen, joka on jääkauden muovaama ja johon maankohoaminen vaikuttaa edelleen. Kun mannerjää alkoi sulamaan syntyi moreenimuodostumia, joita kutsutaan De Geer -moreeneiksi. Näitä voidaan ihailla 20 metriä korkeasta näkötorni Saltkaretista, joka sijaitsee luontopolun alussa.

Näkötorni Saltkaret
Moreenimaisema Saltkaretista nähtynä

Kuten luontopolun nimi sanoo, se kiertää Bodvatnettin järven. Järvi on kluuvijärvi, eli se ei ole enää yhteydessä mereen maankohoamisen seurauksena. Reitti kulkee sekä metsän halki että rantaa pitkin, ja maisemat olivat oikein hienot.

Matkalla näimme myös ylämaankarjaa.

Luontopolku oli kokonaisuudessaan noin 4 km pitkä ja kesti meiltä noin 1,5 h kiertää. Polku oli enimmäkseen tasaista ja helppoa kävellä, joissakin paikoissa oli kivisempää. Sitä paitsi reitti oli hyvin merkitty joten ei ollut vaaraa eksyä.

Vaelluksemme lopussa alkoi sataa, joten hieman ehdimme kastua. Mutta oli oikein kiva olla kerrankin ulkona luonnossa, pitäisi ehdottomasti lähteä useammin! Yllätyin sitä paitsi positiivisesti suuresta luntopolku-tarjonnasta Merenkurkussa, pitää kyllä kokeilla muitakin niistä. Tässä on lista luontopoluista.

Päätimme retkemme ruokailulla ravintola Berny’s:issä Raippaluodon sillan vieressä, ja ajoimme sen jälkeen tyytyväisinä takaisin Vaasaan.

Replotbron

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *