Ruovesi

Ennen kuin tapasin avopuolisoni, en edes tiennyt että Suomessa on olemassa paikka nimeltään Ruovesi. Suomenruotsalaisena olin enimmäkseen liikkunut rannikolla ja muutamamassa suuremmassa kaupungissa (pois lukien ne kaksi vuotta kun asuin opiskelujeni takia Kajaanissa). Mutta nykyään myös Järvi-Suomi on minulle tuttu eikä tunnu enää vieraalta viettää aikaa kesämökillä järven rannalla meren rannan sijaan. Tässä postauksessa kerron siksi vähän minun kokemuksistani Ruovedestä.

Lyhyesti Ruovedestä

Ruovesi sijaitsee 77 km Tampereelta pohjoiseen, ja siellä asuu noin 4400 asukasta. Kokonaispinta-ala on 950 km2, josta vesistön osuus on noin 173 km2. Ruovedellä on yhteensä 211 järveä.

Murole

Syy siihen että käyn nykyään tasaisin väliajoin Ruovedellä, on siis että avopuolisolla on sukua ja kesämökki siellä. Kesämökki sijaitsee pienessä Muroleen kylässä. Vaikka se on pieni paikka jossa ei ole melkein mitään palveluja (noin 20 km lähimpään ruokakauppaan), niin siellä on muutamia paikkoja joissa on mukava käydä varsinkin kesällä. Yksi näistä on Muroleen kanava ja kesäkahvila. Kanava yhdistää Näsijärven Vankaveden ja Paloveden järven tosiinsa. Kanavan avautuva kääntösilta houkuttelee useita katsojia. Myös läheinen kahvila/ravintola on suosittu kesäaikaan.  

Muroleen kanava
Muroleen kesäkahvila

Toinen uutuus tänä kesänä oli kahvila Muroleen kahvimakasiini. Siellä muutamat nuoret pitivät kahvilaa pienessä makasiinissa, joissa he myivät itse tehtyjä leivonnaisia. Oikein hyvä ja niin idyllistä, läheisellä pellolla oli laiduntavia lehmiä. Toivottavasti he pitävät kahvilaa auki myös ensi kesänä.

Ruoveden keskusta

Noin 25 km Muroleesta sijaitsee Ruoveden keskusta. Kävellessä keskustan läpi ohitetaan esimerkiksi kirkko, kotiseutumuseo ja Runebergin lähde. Kerrotaan että Runeberg usein kävi lähteellä asuessaan vajaan vuoden verran Ruovedellä 1800-luvun alussa.

Runebergin lähde

Keskustassa on myös muutamia kauppoja ja kirpputoreja, ja jos tulee nälkä tai jano voi käydä esimerkiksi Ruoveden rantaravintolassa, kiinalaisessa ravintolassa nimeltään Hot Pot, tai kahvilamyymälässä Moni-Tori. Moni-Torista löytyy kahvilatoiminnan lisäksi myös käsitöitä, leivonnaisia ja elintarvikkeita paikallisilta tuottajilta.  

Helvetinjärven kansallispuisto

Eniten tunnettu Ruovesi on kuitenkin ehkä kansallispuistostaan, Helvetinjärven kansallispuisto, joka sijaitsee noin 8 km keskustasta. Siellä on useita eri pituisia vaellusreittejä. Kävimme siellä muutama kesä sitten ja kiersimme ainoastaan lyhyen reitin. Kävimme silloin muun muassa katsomassa tunnettua, muutaman metrin levyistä ja noin 40 metriä korkeaa, kalliosolaa Helvetinkolua, sekä ihailimme muita maisemia.

Kalliosola Helvetinkolu
Maisemia Helvetinjärven kansallispuistossa

Ehkä vierailu Helvetinjärven kansallispuistossa olisi sopiva syysretki?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *