Yhteenveto vuodesta 2020

Vuosi 2020 lähenee loppuaan ja on aika tehdä yhteenvetoa vuodesta. Mistä aloittaisin… Vuosi oli erikoinen, ja tuskin kukaan edes vilkkaimmassa mielikuvituksessaan olisi voinut etukäteen kuvitella minkälainen siitä tulee. Monelle vuosi on varmasti ollut raskas, mutta omalla kohdalla ei pelkästään huono, vaikka se onkin ollut erilainen. Vuoden viimeisessä postauksessa olen yleensä tehnyt yhteenvetoa vuoden matkoista, mutta kovin montaa matkaahan ei tänä vuonna ole kertynyt. Ajattelin kuitenkin tehdä pienen katsauksen menneeseen vuoteen.

Matkavuosi 2020

Viime vuoden yhteenvedossa kirjoitin: ”Kävin ”vaan” kolmella ulkomaan matkalla tänä vuonna”, ja odotin että saisin ruveta suunnittelemaan tulevan vuoden matkoja ja unelmoin eri matkakohteista. Jos silloin olisin tiennyt että 2020 tulisi olemaan ensimmäinen vuosi 28 vuoteen kun en ollenkaan kävisi ulkomailla…

Ulkomaille matkustaminen on ollut lähes mahdotonta tänä vuonna, tai siihen on ainakin liittynyt liian monta riskiä ollakseen sen arvoista. Meillä oli keväälle matka varattuna Italiaan, mutta se tietenkin peruuntui. Jossain määrinhän on ollut mahdollista matkustaa kotimaassa, mutta kaikista rajoituksista ja tartuntariskistä johtuen sekään ei ole ollut ihan helppoa. Sen sijaan olemme vierailleet vanhempiemme luona ja kesämökeillämme, sekä tehneet pieniä retkiä lähiseudulla. Muun muassa olen käynyt useammalla luontopolulla kuin koskaan aiemmin:

  • Pilvilammen luontopolulla Vaasassa maaliskuussa, josta olen kirjoittanut tässä.
  • Iskmo-Jungsundin vaellusreitillä Mustasaaressa pääsiäisenä, josta olen kirjoittanut tässä.
  • Edvininpolulla Vaasassa kesän alussa, josta olen kirjoittanut tässä.
  • Tiilitehtaanmäen-Pohjoislahden luontopolulla Kristiinankaupungissa kesälomalla heinäkuun puolivälissä, josta olen kirjoittanut tässä.
  • Risön reitillä Vaasassa lokakuussa, josta olen kirjoittanut tässä.
Kuva Iskmo-Jungsundin vaellusreitiltä

Oikeastaan ainoa matka korona-aikana (jos ei lasketa käyntejä kesämökillä Ruovedellä), oli pieni kesälomareissumme Kalajoelle ja Kokkolaan. Tästä olen kirjoittanut enemmän tässä ja tässä. Muita minulle uusia käyntikohteita vuoden aikana oli mm. Susiluola ja Pyhävuori Kristiinankaupungissa, sekä ravintola Ukkokari Vaasassa.

Kalajoki

Vaikka tietenkin on harmittanut ettei ole voinut matkustaa ulkomaille, niin se on kuitenkin tuntunut ihan ok. Asialle ei ole voinut tehdä mitään, ja kaikki olemme olleet samassa tilanteessa. Uskon kuitenkin, että pikkuhiljaa on taas mahdollista matkustaa, vaikka kaikki ei ehkä palaakaan ihan ennalleen.

Erilainen arki

Monet peruuntuneet tapahtumat vuoden aikana ovat tietenkin myös harmittaneet ja ennen kaikkea se, ettei ole voinut tavata ystäviä ja sukulaisia vapaasti silloin kun olisi halunnut. Mutta se, mitä toisaalta olen arvostanut kuluvana vuotena, on rauhallisempi arki. On oikeastaan ollut aika kiva, että kerrankin kalenterissa ei ole ollut paljoakaan menoja, puhumattakaan mistään fomosta – ovathan kaikki muutkin olleet enimmäkseen kotona. Sen sijaan on ollut aikaa luovuudelle, niin kuin erilaisille neulonta-, ompelu-, askartelu- ja viljelyprojekteille. Lisäksi etätyö osoittautui sopivan minulle paremmin kuin olisin kuvitellut, ja on ollut kiva ettei ole tarvinnut raahautua konttorille sateisina syysaamuina.

Toinen etu (sekä minulle itselleni että ilmastolle) on että vuosi myös on merkinnyt vähentynyttä kulutusta. Rahaa on lähinnä kulunut ruokaan ja asumiskustannuksiin, mutta melkein kaikki elämykset ovat jäänet pois, eikä kaupoissakaan ole tullut kierreltyä. Ajattelin jo itse asiassa ennen koronaa, että yrittäisin vuoden aikana ostaa mahdollisimman vähän uusia vaatteita. Tämä osoittautuikin odotettua helpommaksi. Ehkä 75 % vaatteistani ovat kotoilun ansioista jääneet käyttämättä vaatekaappiini, eikä myöskään ole ollut tarvetta ostaa mitään uutta. Siten ainoa täysin uusi ostamani vaate oli tuulta ja vettä pitävä välikausitakki (joka todellakin oli onnistunut hankinta!). Tämän lisäksi olen ostanut muutaman vaatteen kirppikseltä, sekä itse neulonut muutaman puseron. Vähäinen (vaate)kulutus on kyllä jotain mitä yritän ottaa mukaan myös koronan jälkeiseen aikaan.

Näin vuoden lopussa alkaa näkyä valoa tunnelissa kun koronarokotukset ovat alkaneet. Mutta varmasti joudumme vielä jonkin aikaa elämään rajoitusten kanssa. Jos jotain olen koronavuodesta oppinut niin se on, että mitään ei voi varmuudella suunnitella tai ennakoida. Siksi en viitsi edes tehdä mitään konkreettisia matkasuunnitelmia tai -unelmia tulevalle vuodelle. Mutta tietenkin toivon, että pian olisi mahdollista matkustaa taas. Siihen mennessä saamme jatkaa tässä hetkessä elämistä, ottaa oppia vuoden kokemuksista, ja toivoa valoisampaa tulevaisuutta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *