Kesäisiä päiviä Loviisassa

Innostuin Loviisasta kun luin lehtijutun siitä Mondo-lehdessä viime keväänä. Se vaikutti mukavalta pieneltä kesäkaupungilta ja ajattelin että se voisi olla mahdollinen vierailukohde kesällä. Edellisessä postauksessani kirjoitin että kävimme Hämeenlinnassa, joten päätimme sitten jatkaa sieltä Loviisaan. Tässä postauksessa kerron enemmän kaupungista ja missä paikoissa kävimme siellä.

Malmgård

Oluen ystäville merkki Malmgård on varmastikin tuttu. Malmgårdin panimo ja linna sijaitsevat noin 20 km Loviisan keskustasta, ja tämä oli meidän ensimmäinen pysähdyspaikka siellä. Alueelta löytyy siis linna, joka on yksityisomistuksessa oleva koti ja avoinna tilauksesta ryhmille kesäaikaan. Myös panimossa järjestetään panimokierroksia ja olutmaisteluita ryhmille. Kartanon puodissa myydään olutta ja tilan ruokatuotteita ja tämä on avoinna päivittäin, joten siellä kävimme. Muutama olut ja nokkospastaa tuli ostettua.

Malmgårdin kartanon puoti.

Loviisan keskusta

Kuten Hämeenlinnassa olessamme, niin myös tämä oli hyvin lämmin päivä, joten kun tulimme Loviisan keskustaan niin menimme ensin majapaikkaamme (josta kirjoitan enemmän alempana) lepäilemään vähän. Kun olimme keränneet voimia lähdimme kävelylle Loviisan keskustaan. Noudatimme Antti Helinin neuvoa tässä postauksessa ja jätimme auton parkkiin kirkon viereen.

Loviisan kirkko.

Sieltä kävelimme ensin torin ja Raatihuoneen ohi.

Tori ja raatihuone.

Ja sitten kävelimme Kuningattarenkatua pitkin etelään päin idyllisten vanhojen puutalokorttelien läpi. Matkalla näimme myös sananlaskuja suomeksi ja ruotsiksi kadulla, sekä kauniita maalauksia.

Söpöin kirjasto mitä olen nähnyt.
Kuningattarenkatu.
Suolatori.

Suolatorilta jatkoimme kävelyämme kohti merta ja Laivasiltaa. Sieltä löytyi vierasvenesatama ja kivoja pieniä puoteja.

Tämän jälkeen kävelimme Mariankatua pitkin ja ihastelimme lisää puutaloja.

Mariankatu.
Mariankatu.

Tämän jälkeen oli tauon ja kahvilakäynnin paikka, josta enemmän alempana. Ennen kuin päätimme kierroksemme Loviisan keskustassa kävimme vielä katsomassa Sibeliuksen taloa. Tämä on vanha puutalo, jossa Sibeliuksen isoäiti asui. Sibelius kävi siellä tervehtimässä isoäitiään, ja hän myös sävelsi Kullervo-sinfoniansa siellä. Sibeliustalon vieressä oli myös pieni puisto, jossa oli Sibeliuksen patsas. Edellisessä postauksessahan kirjoitin, että Sibelius on syntynyt Hämeenlinnassa, mutta hänellä oli siis myös kytköksiä Loviisaan.

Sibeliuksen talo.

Kukkukiven näkötorni

Loviisassa sijaitsee näköalatorni, jota eri yhteyksissä on sanottu Suomen kauneimmaksi näkötorniksi. Myöhemmin illalla kävimme siellä. Se oli tosiaan kaunis, ja erilainen kuin monet muut näköalatornit, joissa olen käynyt. Vaikka se ei näyttänyt kovin korkealta, niin sieltä oli kuitenkin kauniit näkymät. Ja taatusti coronaturvallinen, koska paikalla ei ollut ketään muita samaan aikaan kuin me!

Kukkukiven näköalatorni.
Näkymät tornista.
Näkymät tornista.

Strömforsin ruukki

Kun me seuraavana päivänä lähdimme Loviisasta niin suuntasimme kohti Strömforsin ruukkia, noin 20 km Loviisan keskustasta itään. Vanhalla ruukki-alueella on mm. museoita, käsityöpuoteja, kahviloita, kesäteatteri ja kirkko. Kiertelimme pienissä puodeissa, tutustuimme ruukin historiaan Ruukkimuseossa ja päätimme vierailun vasta paistetuilla munkeilla kahvilassa. Alue oli suloinen ja idyllinen, mutta hieman pienempi mitä olin odottanut. Kaikki kaupat ja ravintolat eivät tosin olleet avoinna sinä päivänä kun kävimme siellä. Myös tästä kohteesta kirjoitettiin Mondo-lehdessä nyt syksymmällä.

Idyllinen Strömforsin ruukki.
Ravintola Ruukkimylly (joka ei ollut auki kun olimme siellä).
Ruukkimuseossa.
Ruukkimuseossa.
Kirkko.

Majoitus

Majoituspaikkojen tarjonta ei ole suuri Loviisassa, mutta eihän kaupunki itsessäänkään ole kovin iso. Keskustasta löytyy kyllä ainakin yksi hotelli ja myös muutama muu vaihtoehto, mutta me päädyimme kuitenkin Willa Björksteniin, joka sijaitsee leirintäalueen yhteydessä hieman keskustan ulkopuolella. Se osoittautuikin oikein mukavaksi majapaikaksi. Olimme valinneet bungalowin omalla kylpyhuoneella, mutta päärakennuksessa oli myös huoneita, joihin kuului jaettu kylpyhuone ja keittiö. Meidän huoneemme oli kauniisti sisustettu, puhdas ja siisti. Aamiainen ei sisältynyt hintaan, mutta leirintäalueen kahvilasta olisi voinut tilata take away-aamiaisen. Meillä oli kuitenkin omat aamiaiseväät mukana.

Meidän bungalowi sijaitsi oikean puoleisessa päädyssä.
Huoneemme.
Pieni keittiö.

Leirintäalue sijaitsi kauniilla paikalla meren äärellä, ja siellä olisi sekä voinut vuokrata saunan että pulahtaa mereen pieneltä uimarannalta. Ainoastaan kivenheiton päässä leirintäalueesta sijaitsi myös vähän isompi hiekkaranta.

Maisemat leirintäalueelta.
Loviisan yleinen uimaranta Plage.
Pukukoppeja uimarannalla.

Ravintolat

Vaikka Loviisa ei ole kovin suuri niin sieltä löytyi muutamia ravintoloita ja kahviloita, joista jotkut valitettavasti oli suljettu maanantaisin, kun me olimme siellä. Muun muassa Tuhannen tuskan kahvila josta olin lukenut etukäteen ja ajatellut että siellä voisi käydä, niin oli kiinni. Mutta se ei oikeastaan haitannut, koska sen sijaan kävimme Favorit Cafe & Tea -kahvilassa, joka osoittautui oikein mukavaksi. Siellä oli hyvä tarjonta sekä suolaisia että makeisia leivonnaisia. Söimme oikein hyvää lohipiirakkaa sekä raikasta jääteetä kodikkaassa puutarhassa.

Vaikutelmia Loviisasta

En oikein tiennyt mitä odottaa Loviisasta etukäteen, koska vaikka olin lukenut paljon positiivista kaupungista niin luin myös muutana blogipostauksen jonka mukaan vaikutti siltä, että siellä ei olisi niin paljon nähtävää. Mutta jos itse on kotoisin Suomen pienimmästä kaupungista Kaskisista niin ei voi olla ihastumatta Loviisaan. Eihän siellä ollut tosi paljon nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, mutta mielestäni se oli ihanan rento paikka, ilman tungosta. Jos siellä olisi viettänyt pidemmän aikaa niin ehkä olisi ehtinyt kyllästyä, mutta meidän lyhyttä vierailua varten se oli täydellinen! Eli jos liikkuu itäisellä Uudellamaalla niin voi kyllä oikein hyvin poiketa Loviisaan 🙂

Lisää Loviisasta voi lukea esim. tästä Matkaston jutusta, Fiftyfifty-blogista tai visitloviisan verkkosivulta.

Oletko sinä käynyt Loviisassa? Mitä pidit siitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *