Kesäretki Hämeenlinnaan

Olen useamman kerran mennyt Hämeenlinnan ohi junalla tai autolla, mutta en koskaan käynyt siellä. Koska se sijaitsee sopivan matkan päästä kesämökiltämme niin vierailu siellä on tosin monta kertaa käynyt mielessä. Tänä vuonna tartuimme tuumasta toimeen ja valitisimme Hämeenlinnan pienen kesäreissumme ensimmäiseksi kohteeksi. Tässä postauksessa kerron mitä näimme ja koimme kaupungissa.

Ahveniston maauimala

Tämä oli ensimmäinen pysähdyspaikkamme Hämeenlinnassa ja löysimme oikeastaan paikan sattumalta kun ajan kuluksemme kiertelimme autolla odottaessamme että paikka johon olimme menossa (seuraava kohta) aukeaisi. Maauimala oli rakennettu vuoden 1952 olympialaisia varten, ja silloin siellä kilpailtiin nykyaikaisen viisiottelun uintikilpailut. Maauimala on myöhemmin kunnostettu ja on nyt avoinna kävijöille sisäänpääsymaksua vastaan. Uimalan vierestä löytyy myös pieni järvi, leikkipaikka ja vaellusreitti. Tämä oli oikeastaan oikein mukava paikka, ja vähän olisi kyllä houkuttanut pulahtaa järveen lämpimänä päivänä. Mutta emme viipyneet siellä kauaa tällä kertaa, vaan jatkoimme eteen päin seuraavaan kohteeseen.

Tiiriskosken tehdas

Seuraava pysähdyspaikkamme oli Tiiriskosken tehdas, joka sijaitsee noin 7 kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta. Paikka muodostuu maatilasta, jonne on vanhaan navettaan tehty kahvila ja sisustusliike. Kahvilassa on tarjolla muun muassa salaatteja ja tilan omista härkäpapujauhoista tehtyjä belgialaisia vohveleita ja lifestyle-tyylisestä kaupasta löytyy sisustustuotteiden lisäksi tilan omia ruokatuotteita. Tilalla pääsee myös tutustumaan lehmiin, kanoihin, hevosiin ja kanoihin. Oikein mukava paikka maalla, ja vohvelit olivat tosi hyviä!

Sibeliuksen syntymäkoti ja Sibeliuksen puisto

Päästyämme Hämeenlinnan keskustaan kävimme ensin Sibeliuksen syntymäkodissa. Jean Sibelius syntyi vuonna 1865 ja asui ensimmäiset 20 vuottaan Hämeenlinnassa. Hänen syntymäkodissaan on nykyään pieni museo, joka esittelee hänen lapsuuttaan. Museo ei ollut kovin suuri, mutta oli kuitenkin mielenkiintoista nähdä, missä hän on kasvanut.

Sibelius oli näkyvillä muuallakin kaupungissa. Lähdettyämme hänen synnyinkodistaan kävelimme Sibeliuspuiston ohi. Siellä oli Sibeliuksen patsas, ja kovaäänisistä kuului musiikkia.

Hämeen linna ja vankilamuseo

Hämeenlinnan tunnetuin nähtävyys on varmaan linna. Se sijaitsee ihan keskustan läheisyydessä, joten sen jälkeen kun olimme tutustuneet Sibeliukseen niin jatkoimme kävelyämme linnan alueelle. Emme käyneet sisällä linnassa, vaan kiersimme sen ainoastaan ulkoa.

Samalla alueella sijaitsee myös Suomen suurin vankilamuseo, jossa varmasti olisi ollut mielenkiintoista käydä. Mutta koronarajoituksista johtuen sinne oli aika pitkä jono, eikä jaksettu helteessä ruveta jonottamaan.

Aulanko

Seuraavana päivänä kävimme Aulangon luonnonpuistossa, joka sijaitsee noin 6 km keskustan ulkopuolella. Alue on kokonaisuudessaan aika suuri ja sieltä löytyy muun muassa hotelli, golfratoja ja vaellusreittejä. Me kävimme tosin ainoastaan näköalatornilla ja sen läheisyydessä olevalla näköalatasanteella. Valitettavasti itse torni oli suljettu kunnostustöiden vuoksi, mutta maisemat olivat huikeat myös näköalatasanteelta. Kuulemma maisemat ovat innoittaneet Sibeliuksen säveltämään Finlandian.

Vanajanlinna

Vanajanlinna on myös yksi aiempi linna Hämeenlinnassa. Nykyään siellä on hotelli- ja ravintolatoimintaa, ja alueen yhteydessä sijaitsee myös yksi Suomen tunnetuimmista golfradoista. Joten jos golf kiinnostaa niin Hämeenlinna on mainio käyntikohde!

Majoitus

Hämeenlinnasta löytyy muutamia hotelleja (esim. kaksi eri Scandic-hotellia, Sokos-hotelli ja myös ainakin yksi paikallinen hotelli) sekä tietenkin myös erilaisia halvempia majoitusvaihtoehtoja. Koska hotelleissa ei ole tullut viime aikoina paljoakaan käytyä niin valitsimme tällä kertaa yhden kalliimmista vaihtoehdoista, nimittäin Sokos-hotellin. Se oli tyypillinen Sokos-hotelli, joka oli siisti, rauhallinen, ilmastoitu ja hyvä aamiainen. Aamiaista varten tuli varata aika etukäteen, joten ruuhkaa ei syntynyt ja vierailu tuntui täten varsin koronaturvalliselta. Plussaa myös hotellin kauniista sijainnista järven rannalla.

Ravintolat

Kaupungissa vaikutti olevan useita kivoja ravintoloita, mutta tulimme sinne sunnuntaina ja huomasimme harmiksemme, että monet ravintolat olivat sunnuntaisin suljettuja, vaikka olikin heinäkuu. Valitsimme siten yhden harvoista avoinna olevista ravintoloista, nimittäin Popinon. Mutta se ei ollut lainkaan huono valinta, vaan ruoka oli hyvää ja kohtuuhintaista. Drinkki hotellin baarissa sai sen jälkeen päättää illan.

Vaikutelmia Hämeenlinnasta

Hämeenlinna oli ehkä hieman pienempi kaupunki kuin mitä olin odottanut, mutta sopiva meidän lyhyttä vierailua varten. Ja jos meillä olisi ollut enemmän aikaa niin mehän olisimme voineet käydä useammassa museossa tai esim. jollain Aulangon vaellusreitillä.

Kun olimme Hämeenlinnassa oli tosi helteinen päivä. Tämän lisäksi kasvomaskien pitäminen sisätiloissa ei tietenkään helpottanut tilannetta. Ilman näitä kahta olisimme ehkä jaksaneet vielä enemmän. Mutta mielestäni ehdimme kuitenkin nähdä sen mitä olin ajatellut. Eniten kaupungissa pidin sijainnista järven rannalla monine siltoineen, mieleen tuli melkein Tukholma. Joten kaiken kaikkiaan mukava pieni kesäkaupunki!

Lisätietoja Hämeenlinnasta löytyy kaupungin verkkosivulta. Ennen matkaamme tutustuin myös Antti Helinin kirjoittamaan juttuun kaupugista sekä tähän blogipostaukseen.

Oletko sinä käynyt Hämeenlinnasta? Mitä pidit kaupungista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *