Bloggutmaning: 10 resefakta om mig

På finskspråkiga resebloggar har det på sistone cirkulerat en bloggutmaning skapad i resebloggen Unelmatrippi. Uppgiften i utmaningen är helt enkelt att lista 10 resefakta om sig själv. Jag tänkte också anta denna utmaning och skriva ner 10 olika random resefakta om mig själv.

1. Jag älskar flygplatser och att flyga

Detta har många nämnt i sina resefakta, och jag ville också nämna det här. Det är något speciellt med stämningen på flygplatser – förväntningar i luften, och en salig blandning av olika slags människor som alla är på väg någonstans. Och att sen få sätta sig i ett flygplan är nog den bästa starten på en resa. Men jag är också medveten om att flygande belastar miljön och är därför också beredd att då det är möjligt ersätta flyg med andra färdmedel. Min förhoppning är ändå att flygen med tiden ska bli miljövänligare, så att man med gott samvete kan flyga också i fortsättningen.

En sådan här vy har man inte sett på ett tag.

2. Jag har aldrig varit ensam på semesterresa

Jag har rest ensam på arbetsresor (inom landet) och jag har också rest ensam utomlands för att hälsa på någon kompis. Men att helt och hållet vara ensam på en semesterresa från början till slut har jag inte varit med om. Länge tänkte jag att man behöver ha sällskap då man reser, det var ju den bilden jag hade av resor. Det var egentligen först då jag började följa andra resebloggare och -instagrammare som jag fick upp ögonen för att det ju faktiskt också går utmärkt att resa ensam. Och jag trivs ju bra i mitt eget sällskap annars också, så varför inte på resor? Så bara det bli möjligt att resa igen så är detta på min bucket list, att testa på att resa ensam.

3. Jag gör listor om det mesta

Jag älskar listor och tabeller, och således finns det många olika Excel-tabeller på min dator, också reserelaterade. För det flesta utlandsresor gör jag en packningslista i en tabell och en budget i en annan (som jag sedan sparar så jag kan ha nytta av dem vid planeringen av kommande resor). Det kan också finnas listor med olika tidtabeller och planer för resan, och efter resan uppdateras den Excel-tabell där alla mina genomförda resor genom tiderna finns prydligt bokförda.

4. Jag är en planerare

Från föregående punkt blir det en logisk fortsättning till denna. Jag vill ha det mesta planerat på förhand, och således har jag (åtminstone inte ännu) åkt på någon resa där inte t.ex. alla boenden är bokade på förhand. Om man skulle åka på en riktigt lång resa kan man kanske inte boka allt på förhand, men på vanliga kortare resor vill jag ha det mesta planerat på förhand, så man slipper sätta tid på det under resans gång. Jag tar också reda på mycket om resmålet innan jag bokar eller senast innan jag åker iväg, och oftast väljer jag inte paketresor utan planerar och sätter ihop resan själv.

5. Jag har endast besökt en världsdel utanför Europa

Fastän jag rest en del så har de flesta av mina resor koncentrerats till Europa, och några till USA och Kanada. Jag skulle ändå gärna besöka också andra världsdelar, åtminstone Asien och Oceanien.

Seattle, USA, 2012.

6. Jag har aldrig varit på skidsemester

Jag har aldrig åkt slalom och ingen annan i min familj har heller varit några skidare, så våra vinterresor har alltid gått till solen och värmen. Enda gången jag varit till Lappland var på en arbetsresa till Enare. Men jag skulle gärna se mer av Lappland, och nu med alla reserestriktioner och en skidintresserad sambo så kanske inte en Lapplands-resa skulle vara alltför osannolik.

7. Jag är öppen för de flesta boendeformer på resor

Hotell, Airbnb-lägenhet, bed&breakfast, vandrarhem, hostell, stugor – jag har testat och är också öppen för många olika boendeformer på resor. Lyxboenden behöver det inte vara men ändå någon sorts standard – rent och snyggt, lugnt och tryggt kanske kunde vara ledorden. Tält är uteslutet och också de andra billigaste boendeformerna som hostell är mer sällsynta nuförtiden. Istället blir det numera ofta hyreslägenheter så som Airbnb, dels är det ju ofta billigare och sen känns det som att man kommer närmare lokalbefolkningen på det sättet. Men ibland, speciellt under en kortare resa eller övernattning är det också trevligt med hotell. Någon gång skulle det också vara intressant att testa på hembyte (home exchange).

Ett mysigt Bed&Breakfast i Lissabon 2019

8. Jag rör mig gärna till fots på resor

Bäst tycker jag man upplever ett resmål genom att promenera, så det brukar ofta bli trötta ben på resor. Undantaget är förstås om avstånden är långa, då kan man ju behöva ta till något transportmedel. Även om jag gärna besöker några sevärdheter så är jag inte den som springer från ett museum till ett annat, utan oftast kan det räcka med att helt enkelt vandra runt på stället man besöker och helt enkelt upptäcka det på det sättet. Jag ägnar mig inte heller så ofta åt shopping nuförtiden på resor, utan ser mig hellre runt. Men någon slags aktivitet ska det vara, att enbart ligga på stranden en vecka är inte min grej.

9. Jag har dåligt lokalsinne

Många bloggare har sagt sig ha bra lokalsinne, men mitt är verkligen uselt! Jag måste ha besökt ett och samma ställe flera gånger för att på egen hand hitta dit. Så tacka vet jag google maps.

10. Jag drömmer om en längre period utomlands

Jag var aldrig på utbyte under studietiden, vilket jag så här i efterhand kanske ångrar lite. Men just då kände jag inte något större behov av en längre period utomlands. Det behovet har dock växt med åren, och numera drömmer jag om antingen en lite längre resa, eller att helt enkelt tillbringa en tid utomlands på ett och samma ställe. Men vi får se vad framtiden för med sig! Just nu skulle ju enbart en helg i ett grannland kännas som lyx 😀

Detta var de 10 resefakta jag kom på om mig själv just nu, men säkert finns det många intressanta detaljer som jag glömt att berätta.

Du resebloggare – anta gärna utmaningen du också! Instruktioner (fri översättning till svenska) nedan.

**********************

10 resefakta om mig -bloggutmaningen

Delta i 10 resefakta om mig -bloggutmaningen! Gör så här och kopiera dessa instruktioner till ditt eget inlägg:

  • Skriv ett 10 resefakta om mig -blogginlägg, där du enligt rubriken berättar 10 reserelaterade faktan om dig själv.
  • Länka i ditt inlägg till det ursprungliga Unelmatrippi-bloggens 10 matkailufaktaa minusta -inlägg.
  • Utmana en valfri mängd andra bloggare.
  • Vilken bloggare som helst kan också anta utmaningen utan att ha blivit utmanad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *