Reserelaterade tv-serier

Nu då det inte går att resa så får man hitta på andra sätt att se sig runt i världen. Ett sätt är förstås olika program om resor, även om de kanske inte direkt stillar reslusten. Ifjol skrev jag ett inlägg om dokumentärer om resande på Netflix och SVT, och nu tänkte jag tipsa om några tv-serier som handlar om resande. Dessa kan också ses gratis på nätet.

Egenland

Egenland är serien som presenterar lite ovanligare besöksmål i Finland, på basis av tips från allmänheten. Vad sägs till exempel om annorlunda stadsguidningar i Böle eller Berghäll, eller ett besök till Finlands vackraste metoritkrater? Eftersom resande i hemlandet väl är det som kommer att vara mest aktuellt framöver så kan denna serie bjuda på många bra tips. Avsnitten är ungefär en halvtimme långa, i huvudsak på svenska och med textning på finska. Den senaste säsongen sändes på tv i början av året, men på Yle Areena kan man se alla tre säsongerna när som helst.

Hansin matkassa

Detta är en serie som jag för tillfället håller på och tittar på. Serien kombinerar mat och resor. I serien besöker den finländske kocken Hans Välimäki kända finländare som bor utomlands, och tillsammans går de både ut och äter och tillreder en middag. Serien finns enbart tillgänglig på finska. Den sänds flera gånger i veckan på Nelonen och Liv, men kan också ses via Ruutu.

Resa med Ella

I denna serie tar den i Italien bosatta Ella Kanninen med tittarna på en resa i romerska erövrarnas fotspråk från Norditalien till Tyskland. Serien kombinerar alltså resor och historia, och det var nästan lite väl mycket historia i min smak faktiskt. Men själva resebiten var intressant, speciellt att se vissa ställen i Tyskland som jag själv besökt. Tyvärr finns också denna serie enbart tillgänglig på finska. Den sändes på tv i början av året, men första och andra säsongen kan nu ses på Arenan.

Genom Grönland med Nikolaj Coster-Waldau

Denna korta serie som endast innehåller fem avsnitt handlar om danske skådespelaren Nikolaj Coster-Waldau, som gör en äventyrsresa genom Grönland. Har inte sett denna ännu, men den verkar intressant! Serien är på danska och finns tillgänglig på Arenan.

Har du tips på andra bra reserelaterade serier eller program?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *