Lästa böcker under semestern

I mitt senaste inlägg skrev jag att jag läst fler böcker än annars under semestern. Jag läser i och för sig hela tiden och har för det mesta någon bok på gång. Men då vardagen rullar på blir det oftast bara att läsa några sidor då jag lagt mig på kvällen, så kan ta rätt länge ibland att ta sig igenom en bok. På semestrar och resor däremot passar jag på att läsa lite mer. I detta inlägg tänkte jag tipsa om några av de böcker jag läst i sommar. Gemensamma teman för dessa böcker är resor/utlandsboende, och ångest.

Nouse nyt av Ulrika Björkstam

Denna bok har jag haft ett bra tag på min ”Böcker jag skulle vilja läsa”-lista, efter att jag blev tipsad om den via en blogg. Och då jag i början av sommaren funderade på vad jag skulle vilja läsa så föll valet på denna. Det visade sig vara ett bra val, för det är nog en av de bästa böckerna jag läst på länge!

Bilden lånad från wsoy.fi

I boken skriver författaren om sitt eget liv. Den strax under 30-åriga Ulrika Björkstam bodde och jobbade i Mexico City då plötsligt en dag ett flygplan kraschar bara några meter ifrån henne. Hon får svåra brännskador och vårdas först på sjukhus i Mexico och USA, och senare i Finland. I boken får man följa hennes återhämtningsprocess, och även om det ibland är tungt att läsa om den svåra processen så är det samtidigt fascinerande att följa hennes kämparanda. Både rörande och gripande, en bok som man bara vill fortsätta och fortsätta läsa. Dock finns den endast på finska.

Vad heter ångest på spanska? av Michaela von Kügelen

”Vad heter ångest på spanska?” är den unga finlandssvenska författaren Michaela von Kügelens debutroman. Boken handlar om 25-åriga Erika som är nyutexaminerad jurist. Hon har fått ett drömjobb men är osäker på om det egentligen är det hon vill jobba med, och då hennes förhållande tar slut åker hon till Ecuador för att samla ihop sig.

Bilden lånad från forlaget.com

Denna bok gjorde kanske inte lika stor intryck på mig som den först nämnda, men den var passligt lättläst sommarläsning. Den var till vissa delar en ganska typisk relationsroman, men i viss mån kunde jag känna igen mig i boken, så som osäkerheten med att stiga in i vuxenlivet och kring vad man vill göra. Samtidigt blev jag ju lite reseinspirerad av huvudpersonens resa till Ecuador!

Folk med ångest av Fredrik Backman

Fredrick Backmans nyaste roman tar avstamp i ett misslyckat bankrån och ett gisslandrama på en lägenhetsvisning. Det låter kanske inte särskilt intressant, men boken handlar om så mycket mer. På ett skickligt sätt väver Backman ihop olika personers historier samtidigt som han lyckas blanda humor med tunga ämnen så som psykiskt illamående.

Bilden lånad från forum.se

Detta är också en bok att sträckläsa. Jag har gillat de flesta andra av Backmans böcker och denna är minst lika bra som de andra. Det har redan skrivits om denna på många bloggar, men om du inte ännu läst den, gör det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *