Käyntikohteita Pohjanmaalla

Postaus päivitetty 15.6.2021.

Tämä kesä tulee varmaan jäämään historiaan kotimaan matkailun kesänä, ja minä ajattelin siksi kantaa korteni kekoon ja jakaa vinkkejä käyntikohteista omassa lähiympäristössäni. Tässä postauksessa keskityn siis Pohjanmaan käyntikohteisiin. Tarkoituksena ei ole antaa kaiken kattava kuva Pohjanmaan tarjonnasta, vaan koota joitakin aiemmin kirjoittamiani postauksia ja täydentää niitä muilla linkeillä ja vinkeillä.

Pohjanmaan eteläinen alue

Aloitetaan etelästä, ja kaikki kolme Pohjanmaan eteläisintä kuntaa Kaskinen, Närpiö ja Kristiinankaupunki ovat käymisen arvioisia.

Entisenä kaskislaisena sydämeni tietenkin sykkii erityisesti Kaskisille. Suomen pienin kaupunki, kaunis puutalokaupunki meren äärellä, jossa ei todellakaan ole tungosta. Jos haluaa nauttia kauniista ympäristöstä tapaamatta montaakaan ihmistä kannattaa käydä täällä! Lisää Kaskisista olen kirjoittanut täällä (ruotsiksi) ja lisätietoja kaupungista löytyy myös visitkaskinen.fi-sivustolta.

Naapurikaupunki Kristiinankaupunki on myös kaunis ja rauhallinen puutalokaupunki, Suomen ainoa cittaslow-kaupunki. Muun muassa Lähtöportti ja Matkasto ovat kirjoittaneet Kristiinankaupungista, ja itse kirjoitin kesällä 2020 Tiilitehtaanmäen-Pohjoislahden luontopolusta sekä Susiluolasta ja Pyhävuoresta. Lisätietoja löytyy myös visitkristinestad.fi-sivustolta.

Kristiinankaupungista löytyy yksi Suomen kapeimmista kaduista, nimittäin Kissanpiiskaajankuja.

Närpiö on tunnettu kasvihuoneistaan ja tomaateistaan, ja käynti kasvihuoneravintolassa Lind’s kök:issä voi olla mielenkiintoinen kokemus. Kaupunki on myös tunnettu kesäteatteristaan. Lisätietoja siitä mitä Närpiössä voi nähdä ja tehdä löytyy visitnarpes.fi-sivustolta.

Vaasan seutu

Matkalla pohjoisempaan Vaasan päin kannattaa poiketa Bergön saaressa Maalahden saaristossa. Tähän saaristoidylliin mennään lauttalla, ja lisää kesän 2019 retkestäni Bergöseen olen kirjoittanut täällä.

Vaasassa on paljon nähtävää ja tekemistä. Useita eri museoita, ravintoloita, rantoja ja erilaisia aktiviteetteja. Ehkä haluaa käydää kirpputoreilla, tai jollain luontopolulla, kuten Pilvilammen luontopolulla tai Edvininpolulla. Kesällä voi olla kiva tehdä saaristoristeilyn Jannen Saluunan, kuten me teimme kesällä 2019. Vinkkejä ravintoloista olen kirjoittanut täällä ja täällä. Kattavampi kuva Vaasan tarjonnasta löytyy visitvaasa-sivustolta.

Vaasan tori korona-aikaan. Yleensä on kyllä vilkkaampaa, varsinkin kesäaikaan.

Mustasaari on Vaasan naapurikunta ja myös siellä on useita vaellusreittejä, esimerkiksi Iskmo-Jungsundin vaellusreitti ja luontopolku Bodvattnetin kierto. Viimeksi mainittu on osa Merenkurkun maailmanperintöaluetta, ja matkalla sinne ylitetään myös Suomen pisimmän sillan, Raippaluodon sillan. Lisätietoja Mustasaaresta löytyy täältä.

Pohjanmaan pohjoinen alue

Myös Vaasan pohjoispuolella on useita kivoja kesäkaupunkeja, esimerkiksi Pietarsaari ja Kokkola, joista molemmista löytyy kauniit puutaloalueet. Kesällä 2020 vietimme kesäpäivän Kokkolan seudulla, josta lisää täällä. Myös Lähtöportti on kirjoittanut Pietarsaaresta ja Kokkolasta täällä ja täällä. Myös esimerkiksi ruotsinkielinen blogi Mariasmemoarer antaa useita hyviä vinkkejä Pohjanmaan pohjoisimmille alueille täällä ja täällä.

Missä paikoissa sinä olet käynyt tai haluaisit käydä Pohjanmaalla? Onko sinulla muita vinkkejä Pohjanmaan käyntikohteista yllä mainittujen lisäksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *